Wednesday, December 31, 2008

Living In The Kepochi Territory..what a heck!

Kisahnya bermula macam ni..let me flashed back a bit..

neighbourhood mak aku ni bukan macam neighbourhood mak-mak korang (aku rasa la)...being me who was born and raised in BANDAR TUN RAZAK..a sub-urban small town which consist of low and medium income community...makanya lorong rumah mak aku ni ramai yang terdiri dariada budak-budak sebaya yang boleh aku katakan tak bersekolah tinggi and kurengggg sket dari segi attitudenya...dalam lorong mak aku tu, rumah mak aku je yang anak-anaknya mempunyai tertiary education..yang lain hancooorrrr...kecuali ada satu family yang agak baru dok situ which anak dia belaja diploma kat uitm...u just imagine..

Semalam, aku pegi amek abang kat LRT, tetiba bila balik aku tengok bapak aku tengah pegang batang kayu mop lantai tu and dua lagi jiran aku tengah memekik-mekik merambu cakap hapa ntah...aku pun terus je free gear tarik hand break lari gi leraikan bapak aku...rupanya-rupanya gaduh pasal apa tau....anak jiran aku ni main bola purposely pegi tendang bola tu ke kereta adik aku...this is not a fisrt time ok..dah berlekak lekuk keta adik aku tu belum campur awan larat bebudak buat kira-kira lagi atas body keta dia...adik aku ni keluar la tanya apsal main bola kat tempat parking keta..pegi la main bola kat padang bola tak jauh dari situ...anak jiran aku ni memang terkenal dengan mulut lancangnya...kalau perkataan B*B* and S*AL tu memang mainan bibir dia sekeluarga jek...adik aku tegur suruh pegi balik jangan main dah..boleh dia gi repot kat mak dia kata adik aku marah-marah dia...apa la...pastu kuarla pakcik budak ni (one of the family member la) cekak pinggang konon nak marah adik aku pulak la...tapi tak jadik sebab adik aku mendapat sokongan ramai bebudak kat situ yang kata memang budak tu saja tendang bola kat keta adik aku sebab pakcik dia yang poyo tu suruh....tapi dengan tak semena-mena mak ngan makcik budak ni pulak yang kemain lagi menempik-nempik marah dari rumah diorang tapi boleh dengar sampai kat umah aku (selang 2-3 rumah jek)...memekik kat luar tu..pastu yang bapak aku jadik naik hangin bila dia sentuh pasal anak adik aku..

FYI, anak adik aku, Airin, memang ada minor defect dari segi physical which telinga dia terkatup sebelah...keluar cuping jek, tak nampak lubang telinga la...tapi yang jadik isunya korang tau amende??? boleh dia marahkan adik aku (which is bapak airin ni) marah anak dia (dia kata marah la, adik aku kata tak marah pun..)dia pegi cakap ayat ni...

"MEMANG PADAN LA MUKA KAU ANAK TAK TELINGA SEBELAH, TU YANG DALAM PERUT TU NANTI KELUAR BIAR TAK DE TELINGA DUA-DUA BELAH"

tu yang kakak aku, and my father really pissed off...tapi adik aku ni kool jek, sebab malas dah nak dengar orang hina anak dia...sampaikan ke hal kakak aku amek anak angkat smeua dia jerit-jerit...weiiii...pehal ni? apasal nak masuk semua citer yang tak de kena-mengena ni...lama jugak lah and the situation is very-very the kecoh...Aku dok tarik ayah aku, adik aku pulak dok tarik kakak aku...

Tapi seriously aku sedih betul bila diorang hina anak buah aku..apa hak diorang nak hina kurniaan and ciptaan tuhan? tu la..kakak aku cakap selamba jek..biarlah dia cact sekalipun tapi cerdik tak macam korang yang badan gemok gedempol tapi tak ada otak!...aku nak gelak sebenarnya bila kakak aku cakap camtu..tapi lantakla..90% betul apa yang kakak aku cakap tu...

Pastu dulu, jadik satu isu kat lorong tu jugak which was initiated by this family also...pasalnya..diorang kata parking keta jadik penuh sebab penuh keta siblings aku...bukan nak kata apa, siblings aku semua 6..sorang satu keta, kecuali bapak si airin ni ada 2 bijik keta...bapak aku 2 bijik keta..maunya tak penuh...dah tentu2 la kitoang tak parking kat depan umah..gila ko..tak muat la..so parking la kat padang berhampiran tu yang dah jadik tempat parking keta rasmi lorong tu...hal keta tu pun jadik isu sampai tak bertegur sapa ko..diorang kata family aku ni orang kaya..tak nak campor orang situ dah...pehal ko??? tetiba jek nak cop orang sombong...

Belum lagi jiran-jiran pulau mak aku bila tau mak aku ada beli 2 bijik umah lain...ni nanti bila kerja-kerja renovation rumah mak aku mula..lagi la hot diorang ni..

Tapi bila pikir..lantakkan diorang....

Penatttt...

Dimulakan dengan bismillah...

Heheh bagi opening extravaganza sket...
Takde pape pun actually..ni aku baru balik dari low yatt temankan roommate pegi amek laptop dia yang masuk sepital..ingat nak singgah bank nak replace kad atm aku yang ntah mana adam campak..tapi kul 3 kang ada meeting pulak..

Hari ni tak de kelas..dalam timetable pun ada consultation for dissert students jek..

Aku ada citer hots and spicy pasal mentality orang kita and living in the "kepochi" territory...hahahha...ok next entry pleaseeee....

Tuesday, December 30, 2008

kelas Sudah Mula...end of the holiday...

Tak best..bangun pagi diselubungi rasa berwasang kepala hotakku...

sebab kelas dah mula...start from this week,monday adalah hari monday blues ku...tak de hari yang free except hari rabu (even dalam time table ada subjek, tapi supervise student, aku consider hari free la tu)..yang lain semua ful full bloody fool!to make it worst, monday start dengan kelas mengira yang aku nangis-nangis last semester...and it starts at 8.30am...

Friday, December 26, 2008

Tolongggg...bosan tahap cipanssss...

Aduhhh giler bapak bosan kat sini...roommates ku berdua tu cuti...maka tinggallah aku sengsorang kat sini..nak balik la jap lagi...apa aku nak buat? balik balik umah, amek adam, nak gi Jusco, merewang jap ngan adam..bawak dia pegi playland..carik puting botol dia..tapi kat Maluri ni macam susah sket nak carik avent yang 6+ ngan 3+..selalu tak de stok..tapi tak pe, itu bukan alasan untuk tak menyoppingkan diri..aku tak sopink sangat sebab nak save duit nak gi Bandung nanti...tapi yang heavennya...balik jek dari bandung 18/1 nanti..esok tu dah gaji....hahahahh gelak orang giler yang keji...

muka tengah bosan mana leh senyum ye tak???


ok ni tak senyummmmm...


Tengok la, betapa kosongya tempat parking..selalu tempat ni sesaaaakkkk...


Owh, sudah pukul 11.58...harus la saya mengemas beg, kerna tepat pukul 12 harus ku mencabutkan diri...chowsss...

Thursday, December 25, 2008

Date with Adam..

Ni citer masa aku cuti aritu...dok umah ala-ala bosan asik ngadap bunga jek, aku pun ajak la adam keluar...suka mamat kecik tu...terus tuju rak kasut, amek kasut dia...ke mana kitorang pegi?

Hari kedua mama cuti - shopping barang dapur kat Carrefour Ampang

Hari ketiga mama cuti - keluar makan kat McD Pandan Mewah

Hari keempat mama cuti - Makan kat Secret Recipe

Hari-hari masa mama cuti - keluar sekali orang pegi keje, bawak dia round2, beli roti telur sedap...

Best pulak bila dapat keluar berdua jek ngan Adam...bukan aku kata kalau laki aku ada sekali tak best yer..just kengakdang laki aku skeptical sket kat aku bila aku cakap nak keluar berdua jek ngan adam...tapi it's proven..nothing happened..

Dia behave baik jek tau..masa gi beli barang dapur aku pancing dia dengan CD tom tom bak..dia minat habs kat Uncle Aznil...tetiap hari aku kena layan dia tengok Maca-Macam Aznil la, tom tom bak la...katun-katun lan tak layan...selain tu nak bagi dia diam bkak jek Sehati Berdansa, kan Astro suka ulang-ulang, senang idup aku...dia menari sekali dengan artis-artis tu...

Ni masa makan kat McD



sekarang ni abang lebih percaya kat aku bila aku cakap nak keluar ngan adam jek...sebab dalam keta dia tak kacau pun, dia sibuk main bola, tak pun berdiri tengah-tengah kat seat belakang...bila aku suruh dia hold tightly sebab aku nak brek, punyalah kuat dia pegang...maka boleh menerima arahan la anak aku...senang sket..isnin depan cuti jugak kan, nak plan gi short trip tapi macam malas nak rempuh jem kat highway nanti..makanya aku ngan abnag decide pergi putrajaya and ronda-ronda kat KL jek...paling tak pun ingat nak bawak Adam pegi Akuarium Wet World Shah Alam...janji dia hepi..

Back to normal bebeh...

Well alhamdulillah dapat gak siapkan tempahan bunga telur kawan lama aku tu...kepada Puan Rika, kalau ada terkurang mintak maaf banyak yer..aku dah cuba sehabis baik..huhuh



Esok korang cuti? aku tak cuti..kena la jugak pegi opis sebab ramai dah cuti and one more thing aku kena preparekan notes untuk semester depan...updet balik info dalam notes tu...

Sekarang ni aku tengah makan laksa yang abang beli malam semalam, tapi tetiba tak de mood nak makan semalam, penyudahnya masuk fridge tadi aku panaskan jek balik..ngap ngap ngap habis kuahnyer..mee laksanya tak abis pun...aku cicah roti ngan kuah laksa tu...style baru..haha

Ni adam tengah tido lepas penat main bola. Ada ke tadi masa keluar lif dia sibuk bump bola tu penyudahnya terlepas ke bawah..terjun terus bola tu ke tingkat 2...sampai umah mulut becok suruh amek balik bola tu...kenala babah dia turun balik..tu yang penat tu..turun naik turun naik..

Okeh lepas ni aku updet pasal adam pulak eh...

Monday, December 22, 2008

I'm backkkkkkkk..

halu everybody...i'm backkkk...hahaha
best rasa bila masuk keje balik nih...jadik surirumah bukan kata tak best tapi kengkadang macam mati kutu jugak...dengan layan kerenah adam yang mengada-ngada lebih bila mama cuti lelama...

banyak citer yang nak citer nih..banyak ke? macam takde pulak bila pikir balik...dok umah tak buat apa kecuali buat benda yang memang dah dirancang...

major achievement pun dah dapat decorate bilik adam menjadik bilik dia yang sebenar...i mean ada katil sendiri, ada almari sendiri...barang-barang mainan dia semua dah ada dalam bilik tu...just dia tak berani lagi tido sendiri dalam bilik..kul 3 pagi sure bangun turun katil carik mama 7 babah yang cramping tido kat lantai..tetiba rasa dia ada mencelah kat tengah-tengah..takpe..slowly yer adam...

sekarangni tengah nak kumpul gambar dia untuk letak dalam frame then boleh gantungdalam bilik...nak letak shelves untuk letak photo frame yang kecik-kecik..then beli divider untuk lekat kat dinding...we choose pooh's friend named eeyore for his bedroom theme since dia punya bucuk pun benda alah tu...

Yang lain-lain...just rearrange balik furniture dalam umah..sebab toys adam dah letak dalam bilik, maka tak semena-mena nampak umah aku jadik sedikit besar (dan tak semak) dari sebelum nih...cat tinggal lagi 2 dinding yang abang belum sempat cat...

Okay...just a brief update from me..nanti-nanti updet lagi..tengah gigih siapkan assignment untuk kursus aritu...

Friday, December 5, 2008

Busy Bee

haku sangat busy menyiapkan report exam, pastu nak kena siapkan jugak assignment kursus yang pegi last week...last but not least..siapkan tempahan bunga kawan la....

Bila dah okay sket kebizian aku nih, aku akan mulakan hapdet demi hapdet..tungguuuuu......

Monday, December 1, 2008

Berehat sebentar bersama kit kat

Berehat jap dari projek pasang riben kat bunga stokin...haduiiii....sakit belakang.

Another 100 to go...chaiyok chaiyok. Aku amek cuti from 9hb until 18hb Disember just to concentrate on this bunga pahar projek...nyeh nyeh nyeh luckily cuti mak banyak nyahhhh....

Adam at his 19th months...



href="http://1.bp.blogspot.com/_3DiYSHvLiw4/STOXvq1tAZI/AAAAAAAABFc/0TGLPB1P3h8/s1600-h/DSC00008.JPG">


Adam dah besar...macam tak caya jek...sakit kena jahit pun kengkadang ada rasa lagi..Now he is able to :

1. merajuk..kuat merajuk ooo ini budak..macam haku la...hahahha bila merajuk dia akan tekup muka dia kat lantai...

2. Dah pandai cakap sket sket especially air...susu pun dia panggil air..

3. Dah boleh terima arahan...kita suruh dia ambik pampers, buang pampers, masuk bilik air...semua boleh la..

4. mulut becok..tapi tak paham apa dia nak cerita...

5. Kuat berjalan..pantang orang cun or proper dress up sikit dia dah mengekor jek..

6. makan ada sedikit choosy...kengkadang nasik tak layan..kengkadang makan tak hengat

7. He's so into fish....tapi pronunciation dia BISH.....kalau ikan goreng pun dia boleh amek sekor and makan macam tu jek...ayam or daging or else kureng sket...

8. kenal binatang..obviously kenal cat (automatically suara dia akan jadik kecik kepit gitu bila nak buat sound cat), tiger, lion 9akan mengaum bila kita sebut tiger or lion), chicken (buat bunyik chit chit chit sambil kembang kuncup tangan dia style kepak ayam)

9. Tido pukul 7 ke 8 ke...pastu bangun pukul 10 or 11 bila mak apaknya dah nak tido...

10. Boleh layan bola kat channel sport sorang-sorang kalau kitorang dah berdengkur...nak off TV tak kasik woooo....

banyak lagi la..tak hengat aku...tapi gelagat dia nih kengakdang sakit hati gak..tapi dia budak kecik nak marah pun bukan ada effect pun....kengkadang aku tangan kan jugak..hahahha tak tahan dah la tu...

Tahun 2009 ni umur dia nak masuk 2 tahun dah..kejap jek...kena pikir birthday bash dia pulak nih...dia layan ultraman jek skrg nih..kartun lain kem salam..

Deco bersama Rais...

Ni keroje laki haku...dia sibuk nak mendecorate umah...aku layankan aje..

Memula...kita tukar cat umah dulu..previously was Magenta and Yeloow...now we change it to Green and Grey...aku tak pilih kaler grey tu coz to me it's kind of somber colour...tapi husband ku mau juga itu kaler..maka lantaklah...terjah je..sekarang baru dapat cat sikit kaler ijau...kaler grey a.k.a silver tu blom cat lagi...

And then...tukar pintu...actually ni hajat aku...aku mmg nak sangat pintu nih masa memula pindah lagi...survey punya survey at that time harga dia RM800 to Rm900 la...tapi masa tu ngan nak beranak lagi (aku pindah umah Ampang tu masa adam 4 bulan dalam perot)..banyak nak pakai duit..so buat yang mana boleh je la..pastu bila ada rezeki sikit nih dapatlah pintu idaman aku tu..memula nak buat kaler putih, but according to the SA, white colour in long term akan ada crack between the joints..terus aku cancel...tukar ke kaler walnut..harga overall RM1100..lepas bodek punya bodek dapat la harga tu..termurah dari semua supplier yang aku dah pergi tanya..kayu nyatoh...aku bukan nak show off tau, tapi boleh jadik panduan korang-korang nanti di masa akan datang...berguna juga knowledge yang aku supply ni nanti...banyak jenis kayu pintu nih...kalau nak yang murah lagi ringan dan lagi berhabuk surface dia..the best is nyatoh or jati...



Pastu kitotang carik wall deco pulak. Yang ni berbentuk panel palette yang ada ukiran or bunga-bungaan tu..yang selalu orang letak kat dinding landscape...carik punya carik dapt kat satu nursery cum landscape material supplier kat Melawati..harga murah jek..yang rectangular tu harga dia RM110...yang empat segi tu harga dia Rm50...bodek sket bangla tu dapat la murah 20 hengget..heheheh...benda tu disangkut kat luar kat area shoe cabinet...Maafla yer..gambo ada sket gelap..aku malas nak touch up..




last but not least, setelah kakak aku dapat umah dia sendiri, bilik no 2 tu jadikla bilik adam...so sekarang ni kitorang bertiga tido dalam bilik tu as a training for adam to sleep on his own...tapi blom beli katil lemari bagai lagi..tinggal tu je yang belom beli...ingat nak gi carik kat satu kedai perabit untuk kanak-kanak nih..kat Jalan klang lama...mungkin weekend nih, ye la weekend lepas aku tak de kan...lepas tu, lengkaplah umah kami...

Dapur tak leh nak kacau la, sebab dapur aku sangatlah kecik..nak buat kabinet pun susah sebab banyak opening...just tukat kaler jek..yang lain minor touch up...2009 ni makanya "berumah baru" lah kami...hikhikhik...tak perlu beratus-ratus ribu yer puan puan menginvest duit beli umah baru..hahahah..statement keji orang tak puas ati tak dapat umah baru + besar......

I'm Backkkkk

Hahaha...finally i can breath in and out normally as it was very hard for me to breath normally as i was suffocated with all the knowledges regarding teaching and learning for the past 6 days...

End up denag mock up teaching yang sangat scary didengar tapi tak scary sangat untuk dilalui (wahhh cocky!..aku balik umah hari sabtu lepas mock up teaching dengan migraine di kanan kepala dan muntah muntah dalam keta...ewwww grosss....

Maka hari ini boleh duduk di opis dengan best nya sambil balut dawai stokin...heheheheh

Saturday, November 29, 2008

Finally, i can update something

Aku berkursus 6 hari including today...it was started on monday...KUrsus ni wajib kena pegi for new lecturers kalo nak confirm..hahah

Takleh nak cilok masa pegi lab on internet ke hape sebab masa sangat pack...ni pun aku bangun sebelum subuh sebab nak touch up slides for micro teaching pagi ni...nak buat malam tadi ada assistant tak bertauliah tolong tekan keyboard ni sesuka hati dia...

Insya allah next week ada la citer-citer baru yer....ecewahhh macam ada ramai followers jek...whateva...

Babai

Thursday, November 20, 2008

Yeahaaaa.....Vacation Everyone!



Alhamdulillah...insya allah january bercutilah kami....

Huh Penatnya..

Pagi ni bermula dengan awal sekali...bangun pagi macam biasa pukul 5.30pg...

Hari ni nak bawak adam pegi klinik, amek vaccination yang last...so pukul 6.45 dah gerak pegi klinik DBKL kat Bdr Tun Razak. Sampai sana macam yang aku jangka, orang dah ramai. Dapat no 12..tak penah dapat no belas-belas ni, selalu aku akan dapat no less than 5..just imagine aku sampai sana pukul berapa sampai aku dapat top 5 itu???? hahahah keje giler okeh...habis urusan klinik adam pukul 8.30 camtu...see? even no belas cepat tau klinik ni...kitorang move terus ke Sri Rampai...motive??? nak buat passport 2 hero ni...ke sana ke sini, tunggu punya tunggu 11.30 passport siap...huh lega....

Pastu nampak kedai pintu....actually we're planning to change our main door to decorative tempered glass timber door....biorla pintu jek yang nampak mahal...nak beli umah mahal belom mampu...pintu pun, pintu lahhhh..hahhaha. Semalam dah survey kat satu supplier ni...aku dah order dah pun tapi lom bayar sebab belom ukur...maka sempat lagi kalau nak ubah pikiran...survey punya survey..dari Sri Rampai sampai ke Ampang..kedai kat Cheras tu jugak jadi pilihan...bolehlah...harga dia bagi much much cheaper dari other shop...RM1***....hehehhehe bagi aku yang tidak kaya (nak gak word kaya tu), sangat mahal okeh itu...bagi orang yang memang kaya, ala ini pun nak kecohhhh....2 tahun ko baru aku dapat tunaikan hajat tukar pintu...takpela, termakbul impian nak pintu cantik..dalam tak cantik takpe...

Dah selesai pintu punya hal, aku gerak gi KL pulak..semata-mata nak makan nasik kandar yang diwar warkan sedap oleh laki aku tu...(ada ke penah dia cakap makanan tak sedap????semuaaaaa sedap kat dia tu). Tapi memang sedap la. Adam pulak baik je sebab yang serve tu abang-abang kulit berwarna kan (macam la mak pak si adam ni colourless ye tak??)..dengan aman aku hentam makan nasik kandar tu...serius sedap!

Then rush balik ampang sebab tukang ukur pintu nak sampai dah, gi bank jap keluarkan duit...

Punyalah banyak hal hari ni...mata ku dah le sepet sebelah kena infection kot...nak kena sakit mata rasanya. Adam pulak tak mandi. Aku tukar kulit dia jek...boleh tahan budak tu tak meragam tak mandi. Balik je terus babah dia mandikan. Aku gi settle hal maintenance. Naik atas, dia dah wangi. Bagi ubat, setengah jam siap babai aku punya eksen nak naik buai, nak tido...5 minit jek buai..hanyut di lautan sepi dahhhh...

Maka, melepak kat umah jek la petang nih, kaki dah lenguh-lenguh dok kejar adam kat immigration tadi...sekian wasalam..

aku nak sambung baca Sophie Kinsella Remember Me? ngan tempah tiket...chow...adios amigos..

Wednesday, November 19, 2008

Aku kan...

nak updet tapi fon aku habis bateri makanya tak leh nak transfer gambar...

Sekarang tengah giat membrowse Air Asia nak pegi vaccation...yeahooo....

Tuesday, November 18, 2008

Ooooo benda ni la semalam...

Ni kejadian yang telah menhavockan uitm semalam....


Ikat 4 siswa

SHAH ALAM: Ia hanya deringan telefon tetapi kerana deringan jam 11.40 pagi itulah empat pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) bakal mengingati kejadian pagi semalam sepanjang hayat kerana ketika itu terdapat tiga penjenayah yang menyorok di sebalik almari memerhatikan mereka tidur sebelum disamun.

Segalanya bermula apabila deringan telefon bimbit membuatkan seorang daripada empat sekawan berkenaan tersedar daripada tidur.

Ketika mencapai telefon bimbit berkenaan, pelajar lelaki itu terlihat kelibat seorang lelaki berselindung di sebalik almari pakaian bilik asrama di sebuah daripada kolej kediaman, di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) itu.

Dia terus bingkas bangun, manakala tiga lagi rakannya masih lagi terbaring lena selepas keempat-empatnya berjaga hingga awal pagi kerana menelaah pelajaran.


Bagaimanapun, penjenayah yang menyorok di sebalik almari itu lebih pantas dengan menolak pelajar berkenaan hingga jatuh.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Nor Azam Jamaluddin, berkata perkara berkenaan menyebabkan tiga lagi rakan mangsa terjaga dari tidur.

“Dalam masa sama, penjenayah terbabit turut mengacukan pisau ke arah mangsa pertama bagi memastikan dia tidak melawan.

“Ketika itu juga, dua lagi rakan penjenayah turut memainkan peranan dengan mengikat ketiga-tiga mangsa yang baru bangun,” katanya, di sini, semalam.

Penjenayah kemudian menyelongkar bilik mangsa dan melarikan beberapa barangan berharga seperti komputer riba, telefon bimbit selain wang tunai.

Ketiga-tiga penjenayah melarikan diri menggunakan sebuah kereta dan mangsa berjaya melepaskan diri tidak lama sebelum memaklumkan kejadian kepada pihak berkuasa.

“Penjenayah dipercayai orang luar manakala bilik berkenaan pula tidak berkunci. Mangsa mungkin tidak sedar bilik diceroboh penjenayah berikutan sedang tidur.

“Polis belum membuat sebarang tangkapan manakala usaha mengesan penjenayah sedang dijalankan,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana samun bersenjata berkumpulan dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman maksimum 20 tahun penjara dan sebatan.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian diminta menghubungi Rakan Cop ditalian 03-21159999 atau balai polis berhampiran untuk membantu siasatan.

Sleepy Mode

When u hv nothing to do, and yet alone in this whole cold room, what do you think you gonna do???

Yup, CORRECT...

It's time to sleep....

Monday, November 17, 2008

Apa yang jadi ek???

Tadikan on the way out for lunch, pak guard kat bawah tu sebok2 tarik safety cone and one student nampak sangat takut mukanya sedangbercakap2 ngan pak guard...then aku pun keluar je la dari gate menuju tempat makan....bila balik..nah kau...jem tak hengat...siap ada radio car and a group of fully uniformed and armed policemen....merata-rata sampai ke pintu keluar tu...siap pegang machine gun tu...sungguh cuak rasa cam hostages pulak...heheheh mengarut jek..

Ingin ku tahu mengapa jadik begitu...nak snap gambo tapi kawan ada kat sebelah..kang dia kata pehal minah ni nak snap2 gambo pulak...jem jap round-a-bout (or oval-a-bout lebih tepat???)...

Pastu dengar lecturer2 tua kat level aku nih dok cakap ada armed robbery...HAH??? ARMED ROBBERY kat dalam kawasan kampus??? biar betul...but still until now tak tau what really happened...and jalam turun ke bawah towards the exit gate still jem...aku nak balik tapi terbantut...

tag lagi..kali ni workstation pulak

Sori yer puan Eza..lambat sket menjawab tag..

pagi yang indah ini dipenuhi dengan gaduh-gaduh manja orang Aeon Credit (yer, saya berhutang untuk beli barang rumah..tapi dah langsai looong time ago yer..)..maka terbantut la jiwa raga i nak menjawab tag dan memblog-hop..

Tapi i dah okay...hikhik...

Ready???? nak tengok workstation aku kan??? malu la...




Actually ni bilik tumpang jek...kat UITM ni khususnya FSPU ni congested sungguh...student ramai..lecturer pun ramai...bangunan kecik, bilik pun sikit...maka yang baru-baru ni a.k.a young lecturers ni kena la tumpang senior2 yang pegi continue PHd..kes aku ni tumpang bilik Ketua Program aku..sebab dia jadik bos, dia dok bilik air cond sejuk..aku dok kat dalam bilik air-cond suam nih...tapi alhamdulillah la ada gak tempat merempat...kalo tak beropis dalam keta la jawabnya....

Buruk tak bilik aku??? (hahaha bukan tanya cantik tak bilik aku...)

Sunday, November 16, 2008

Layannnn....

Skang aku tengah tengok citer Zombie Kampung Pisang untuk ke berapa puluh kalinya...
Moh layan...aku suka citer ni sebab kelakar giler..tengok berkali-kali pun still gelak lagi..bengong betul la..

Ok,,aku mau carik resit payment yang missing ntah ke mana...preparation untuk mengamuk esokkkk....

Chow..layan awie ngan AC yang bengongs amat dalam citer zombie ni

Friday, November 14, 2008

Rules:

1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now.


2) Don’t change your clothes, don’t fix your hair…just take a picture.


3) Post that picture with NO editing.


4) Post these instruction with your picture.


5) Tag 10 people to do this..MALS nak pikir dulu.,kang lepas2 ni aku pikir eh...

Tadaaaaaa...

Thursday, November 13, 2008

Hua Hua Hua Hua

macam tajuk citer baru astro pulak...

Hmm...dah selesai marking paper semua..marks pun dah masukkan dalam system and aku dengan happynyer mendeclarekan diri ini merdeka...hahahahha

Tapi proses lain panjang lagi..ada nak kena meeting macam-macam before markah boleh publish untuk student tengok...takpe..

Semalam aku dah buntu tak tau nak buat apa..dah kemas meja segala..roommate pulak nak balik tak datang opis balik lepas ni..aku pun mula la berkobar-kobar nak balik jugak..maka pukul 1.15 aku pun chow..sampai umah mak pukul 1.45, aku makan dulu (lauk feveret aku tak leh lepas..ikan parang tempoyak..yummm)..adam dah ready berbedak di muka dan berkasut menunggu aku depan umah...lepas makan chow balik ampang...dalam pukul 2.20 camtu aku sampai ampang....

Layan adam jap tengok Ultraman, tau-tau aku tertido..aku bangun pukul 3.15pm tengok dia pun tido sebelah aku...Ultraman yang tengok kitorang..Aku dah plan nak masak Sagu Gula melaka...so adam tido, time ni la nak buat projek masak ye tak??? Setengah jam lepas tu jadik dah sagu gula melaka aku..(tak de gambo la..tapi ada lagi dalam peti ais nanti aku upload kasik terliur sikit...). Sambil masak sempat lagi aku dye stokin nak buat bunga..member tempah kaler yang tak de di pasaran kenalah aku dye stokin putih...20 minit siap!..tunggu jemur je..

Habis dye stokin adam pun bangun..layan dia makan popok jap, sambil tunggu abang balik..Lepas maghrib keluar gi makan. Kitorang gi makan kat satu kedai mamak baru ni tau..tapi aku tak tau la apa mamak ni letak kat milo ais dia..balik tu, landing-landing kejap..tak semena-mena tiga-tiga orang tido sekali..bangun serentak pukul 2.56 pagi..mamak ni letak ganja ke ubat tido ha???? serius..aku ngantuk lagi sampai pagi nih...takmo makan kat kedai mamak tu lagi...

Pagi ni aku datang opis nak bagi bos sign officially result exam paper aku ajar, pastu ingat nak gi SACC mall jap...nak gi MPH..i need new books.....terisi masa lapang aku..dah aim buku apa nak beli...yeehaaa...

Friday, November 7, 2008

Dalam pada bz,,ini rupanyer keje aku...

Hahahaha gelak syaiton dulu....bz memang bz beb...dateline submission markah 2 subjek aku dah berakhr petang tadi..TAPI..aku rilex jek menanda lagi dalam bilik...sampai MABUK...aku makan pagi tadi je. Makan mihun goreng. PAstu tak kuar lunch..marathon marking paper..kena pulak paper calculation..bulau bijik mata aku..pastu petang dalam pukul 4.15 aku dah takleh tahan dah...perut, tekak, mata aku sumer pening....berpinar seh bijik mata...terus aku stop, nak gi toilet pun ajak roommate sebab dah pening sangat rasa nak pitam. badan ngan muka dah kuar peluh sejuk...dalam berpeluh pening tu aku balik jugak...singgah KFC beli twister makan suku pastu kat tol batu 3 aku benti tepi buweekkkkkk muntah....haaaaaahhhh lega....jangan saspen..bukan preggy yer puan-puan..takde proses percambahan bijih benih terjadi yer..:P..gina la rupa aku kalo skip makan...bukan tak nak diet, tapi nyusah diri tak guna jugak kan...maka aku bernekad akan makan makan dan makannnnnn.....makan budok!!!

Sebenarnya nak citer kesah semalam...aku bosan tahap cipan menunggu skema jawapan dari ketua subjek..tak leh nak start marking kalo tak de skema..kang markah tak seragam pulak...tunggu punya tunggu datangla partner mengulor aku....yang aku pulak baru jek bukak gmail aku..tgk sns hantar emel list warehouse for this and next week...hmmmm poket tgh tebal mmg banyak syaiton datang gugat hati dan iman la....terbukak luas mata aku tengok ada sale CROCS kat amcorp...aku mmg plan nak gi Subang Parade pukul 1 nak gi amek beg yang aku order dari US...huh sambil nyelam minum air nih...maka pergilah dengan senang atinyer ke amcorp...sampai sana pukul 11.15...sale tu kat concourse...sekali tu dah tak de benda dah...orang CROCS tengah kumpul saki baki simpan balik dalam kotak and diorang dah seal and ada pak guard tunggu situ...rupanya sale tu went crazy..people pushing, pulling, grab whatever they could..heard from one ah-so, one middle age women was pushed and suddenly fell off and thrown into the big box full of CROCS...imagine la cemana...malaysian goes wild bila sale....tapi aku tak putus asa...dok round-round tengok kot kot ada yang letak tepi..last2 satu seller ni jerit anyone want this pair..LAST one...aku pun dengan bangganya pegi and amek..tak tau harga pun..lantak la...saiz just nice mmg size kaki adam....memang aku nak carik crocs dia...bebudak cantik la pakai crocs ni, kalo orang tua ada buroksss sket...harga asal RM169.00 after less dapat RM84.50...ok la tu...




Lepas kuar amcorp tuju ke subang parade pulak...nak amek beg sambil tu makan Kenny Rogers dulu...Finally dapat gak beg aku tu...sangat happy...

LC satchel..


LC mini bag..


pastu meronda dalam parkson tak pasal-pasal terbeli pants...pastu ronda lagi hampir-hampir nak rembat baju kat ms read..tak de saiz aku pulak....selamat RM149...pastu kaki dah sakit maka baliklah ke kampus konon nak sambung keje....last2 balik tu aku sebok kemas meja bagai alih-alih kul 4 balik dah....hahahhaha....

Makanya harini berbeg baru lah daku ke opis...cewah semangat lain macam pakai benda baru...and jariku gatal lagi mengonline sopink lagi sekali...kali ni beli bucket bag pulak...haiya..ini macam duit banyak bergunung-gunung pun boleh nipis....kena istighfar ngan muhasabah diri balik ni...astaghfirullahal'azimmmmm....(sambil jari melilau cuba menaip address sopink blog lain pulak...)

Wednesday, November 5, 2008

Kena tagged..sila la baca yer..

by puan angel or evil,

aisey kena pulak kali ni...tapi takpe, menghilangkan boring aku buat la yer...pening kepala tanda kertas jawapan peksa..

Starting time : 02:32 pm

Name : Siti Mazzuana Shamsuddin

Sisters : 3

Brothers : 2

Shoe size : malu la...kaki baby ellie..saiz 8/9

Height : 158cm..berat takmo tanya..hahahha

Where do you live : Ampang, Selangor

Have you ever been on a plane : Yuppie...suka bila nak take off, tapi tak suka bila landing..

Swam in the ocean :Kalo kat tepian jek kira tak...ala-ala aksi krokodail..

Fallen asleep at school : Ada kot, especially masa aku kat Teknik..menci skolah tu

Broken someone’s heart : Hmmm....ada ke? i ugly duckling, tak de orang mau...

Fell off your chair : Fell off terus tak penah, tapi sipi-sipi ada...

Sat by the phone all night waiting for someone to call : Penah..tak dok, tapi guling-guling

Saved e-mails : Jarang-jarang...

What is your room like : Tunggang langgang..i tak tido kat bilik, maka bilik jadik ala-ala kedai dobi gitu..(imagine la kedai dobi cemana???)

What’s right beside you: Nothing..isolated table..

What is the last thing you ate : Nasi berlaukkan ikan kembung bakar ngan sayur pucuk paku goreng cili..sedikit cencalok dan air asam penambah perisa...

Chicken pox : I was 8 Y.O that time..tido pakai spender jek...

Sore throat : Ku sedang sakit tekak, suara aku macam wohnen..

Stitches : Mestila, kalo tak, tak kuar encik adam...

Broken nose : Idung aku penyek,maka tak de potensi utk patah idung..

Do you Believe in love at first sight : 50-50

Like picnics : Suka, tapi tak suka sangat bila tempat tu ala-ala kotor gitu...

Who was/were…The last person you danced with : Adam la, pagi tadi..

Last made you smile : Masa baca transkrip jawapan student jap tadi..

You last yelled at : Semalam kot, kat Adam sebab sibuk nak bola orang..


Today did you…

Kissed anyone : Adam

Get sick : Yeay....coughing..rasa nak pecah dada aku

Talk to an ex : NEVER..tak nak tengok muka or dengar suara dia lagi

Miss someone : ADAMMMMMM

Who do you really hate: Orang kepochi suka kutuk orang belakang-belakang, nak reveal nama ke??

Do you like your hand-writing : Yup..

Are your toe nails painted : Giler hape..tak kosa aku jadik cam hantu..

Whose bed other than yours would you rather sleep in : Untuk kaki tido cam aku, tak kesah kat mana, aku tido jugaaaaa....

What colour of shirts are you wearing now : Cekelat pekat blang blang cekelat cair

Are you a friendly person : Lambat warm up...u kena stat dulu

Do you have any pets : No no

Do you sleep with the TV on : Selalu sangatttt..

What are you doing right now : Buat tag ni la..

Can you handle the truth : Hmmm...depends

Are you closer to your mother or father : Dulu ngan ayah, skang ni ngan mak..tapi ayah boleh simpan rahsia..mak tak...hihihih 50-50 la..

Do you eat healthy : Kengkadang la..ikut tekak aku..

Do you still have pictures of you & your ex : Tak hingin!

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : Nobody...nak balik umah and tidooooo...

Are you loud or quiet most of the time : Quite and can be talkative too..

Are you confident : dulu tak confident langsung...skrg ada up sket...jadik cikgu kenalah confident lebih sket, ye tak?

5 things I was doing 10 years ago:

1. Jadik freshies kat UTM..blaja blaja blaja dan blaja...
2. First time jadik anak perantauan...tak penah dok jauh ma...
3. Dah blaja maka tak de la benda lain yang aku buat time tu...

5 things I would do if i were a billionaire:

1. Settle hutang umah, beli umah besaaaaaarr cash!
2. Gi haji, umrah segala
3. Bagi mak and ayah beli tanah, umah dsb...adik bradik nak pun bolehhh....akak kaya...
4. Shopping la apa lagi....
5. Simpan duit aku, jangan keluarkan sesen pun...tengok jek duit banyak dalam akaun

5 of my bad habits:
1. Bad temper especially bila penat
2. Pantang nampak bantal otomatik ngantuk
3. Kalau tak suka aku tak pandai sembunyi memek muka..
4. Kalau sekali aku dah benci, jangan tunjuk muka ko lagi..
5. Allergic to SALE...gatal satu badan kalo tak pegi...

5 places I’ve lived/living

1. Bandar Tun Razak
2. Taman Watan, Ampang
3. Bandar Sri Permaisuri
4. KTF, UTM
5. Ampang

5 people I tag:
Aku baik hari ni..tak tau nak tag saper...nanti aku pikirkan..

Finish time: 02:58 pm

Mari mari mari....dapat kamera baru nih.....



pelagi??? moh le join...

Tuesday, November 4, 2008

OooHH Rajinnya...

Hari ini saya sangat rajin, masuk-masuk opis tadi pukul 8.45 terus jek on laptop dan mula bekerja...

Aku menaip minit mesyuarat sehari suntuk ko...dah pukul 3.10 batu aku on internet...gila menggigil urat saraf aku tak online seharian...taip punya taip, edit punya edit alhamdulillah siap jugak...jadik lecturer ni sebenarnya banyak jugak admin works nak kena buat tau. Kerani-kerani kat opis fakulti hanya handle student's matter jek..hal akademik & pentadbiran akademik lecturer ke buat sendiri...kejam kan..

Maka terjebaklah aku dalam dunia kesetiausahaan mencatit minit mesyuarat bagai...tak leh nak cilok balik awal kalau ada meeting..mencik!

Sekarang saya sangat gigih blog hop satu satu...makan tengah hari pun idak sebab ralit benor buat minit nya....tapi aku laparrrrrrrr....mak nak balik cepat nak makan nasikkkk.....cacing dah vibrate dalam perut nih..

Monday, November 3, 2008

Alhamdulillah...

Alhamdulillah, hasrat aku nak settle segala hutang by 2008 dah jadik kenyataan...dalam pada aku sakit-sakit batuk ilang suara ari khamis aritu sempat gak aku gi segala bank yang aku ada utang bayar apa yang patut then close account...

Aku dapat :

1. Settlekan outstanding amount keta..yeay aku dah jadik pemilik penuh keretaku itu..takyah bayar bulan-bulan lagi..
2. Segala kad kredit aku..ada 4 okeh (sila jangan tiru saya)..alhamdulillah can save up to 1.5K bila tak yah bayar duit-duit plastik ni lagi...
3. Tambah saving adam
4. Decorate rumah balik a.k.a tukar pintu idaman aku...hahahhahah

Alhamdulillah, Allah permudahkan rezeki aku tahun nih...simpan sikit-sikit lama-lama jadik bukit tapi dah tinggal separuh aku tarah...aku lemas la hutang-hutang ni...biarlah simpanan aku sikit sebab aku boleh menabung banyak lagi lepas ni sebab dah tak yah bayar itu segala hutang.....

Shopping Spree

Semalam abang declare itu hari sebagi family day...meaning that boleh kuar jalan-jalan...

Memula nak bawak adam naik train ke the mall, tapi pikir punya pikir aku nak gi Ampang Point nak belikan abang baju keje dia...so tak jadik naik train, naik keta je...

Selit sikit gambar adam punyalah naughty kat kenduri pak ngah dia



Memula pegi Ampang Point naik ke tingkat satu gi Brands Outlet, belikan abang punya kemeja keja...aku suruh plih enam helai sebab baju dia ada sikit sendat kat perut dah..(tanda-tanda dah cukup hari, nak bersalin dah tu)..last-last bukan da yang pilih...dia pilih dua je..yang lagi empat aku yang sebok-sebok pilih..dia dok lari sini sana kejar adam..

Dah beli baju kat situ, abang sakit perut la pulak..dia gi memerut aku dia tinggalkan kat Delifrance Cafe...maka makanlah aku ngan adam jek...aku order Beef Bolognaise, Adam pulak mushroom soup (sedap, mushroom dia chunky besar-besar you...)and iced chocolate...dah half way suap adam, abang datang dengan cerianya sebab dah melepas...dia order beef lasagna pulak...maka dengan secara tak rasminya termakan lunch kat delifrance...sure malam ni aku kebulur..maklumla perut i melayu tulen tau..nak nasik jugak.

Lepas keluar Ampang Point ingat nak direct ke Tesco Ampang, beli groceries tapi disebabkan satu kejadian kat parking ampang point tadi, aku merengek kat abang nak beli kasut bar..tak kira aku dah geli nak pakai sandal HP aku tu...

Sebenarnya kan, keluar-keluar jek parking keta depan Gulatis AP tu, tengah aku catwalk, aku terpijak smething ala-ala liat tapi bunyik crunchy...sekali bila aku pandang bawah aku terpijak benda yang aku paling geli dalam dunia...aku terpijak CICAK...besar tau...bukan cam cicak yang selalu atas siling rumah tu..ni ntah spesis apa punya cicak ntah..meremang bulu-bulu yang ada...mula la aku rasa nak jalan kaki ayam..abang dah gelak-gelak...tu sebab singgah jusco, maka dapatlah aku beli sandal baru...

Sampai Jusco, turun kat area betul-betul baby's department..maka belilah adam punya baby bag baru..sebab kiko merah da dah koyak rabak inside and outside...aku beli brand tenderly jek, cantik dan murah...spacious lagi..rembat sekali adam punya singlet 2 helai...bawak dia main kat smart wonderworld tu upah nak bagi dia behave sket nanti...pastu hunting for abang punya pants..dapat 2 helai...bayar and potong..sementara tunggu potong suar aku gi tingkat bawah beli kasut..memula tengok HP tapi aku berkenan yang tertutup penuh, bang tak kenan pulak...maka aku opt for crocodile jek..murah and kalau rosak tak de hal punya...hehehhehe

Punyalah takde perasaan naik thomas ni..



Inilah sandal baru aku...murah dan sangat selesa...


Kuar Jusco dengan senang hati sebab each of us dapat habuan...Pastu singgah Tesco beli barang dapur...beli punya beli bila bayar RM190.14..hahahha may be aku beli barang-barang yang besar i.e Dynamo, vanish, softlan 5 liter..tu jek dah RM50 lebih dah...tak pe la..itu 2 bulan lebih baru beli balik nanti...

Dah penat jenjalan Tesco, maka baliklah kami...sarat keta ngan hasil tangkapan...maka bolehlah aku dok diam pasni sebab dah dapat ilang meroyan nak shopping...

Gambar apa yang ada je la yer...aku malas nak tangkap gambar hasil tangkapan...Kalau perasan baju yang adam pakai tu ada tulisan nama ADAM depan tu...baru sampai T-Shirt tu aku tempah kat satu seller ni...dia custom made...lupa nama fotopages dia...murah tau and sangat berkualiti...nak tempah untuk aku, abang and adam lagi sehelai sorang...

Tuesday, October 28, 2008

Kereta oh kereta

Kereta aku baru jek di overhaul oleh adik aku a.k.a encik mekanik itu...hari ahad malam abang hantar keta kat bengkel dia...siang tu dia dah terjah aku suruh masukkan duit dalam akaun dia sebab dia nak gi amek spare parts..aku lelapkan mata jek nak transfer duit kat dia..beratus-ratus you....tapi dari keta tu terberenti tengah jalan ngan aku muka cuak ni..baiklah aku repair...lagipun dah murah banyakkkkk la sebab adik sendiri yang buat...

Kali ni aku tukar drive shaft dua dua belah...engine oil amek yang fully synthetic, gasket set, gearbox oil, acceleration cable...semua-semua RM550...upah adik aku mintak RM100 jek..murah kan??? so, semua semua RM650 aku kena...tak pela..janji dah tak de bunyik tek tek tek tek bila kau konar, pedal minyak pun dah lembut giler and dah tak takut nak memecut lajuuuuu....korang-korang dah servis keta ke???

Foot Reflexology

Ada sesapa penah buat reflexology nih?

alkisahnya semalam kan aku demam, so badan sakit-sakit..aku suruh kakak aku picit..tengah-tengah sedap tu teringat pulak nak pegi berurut satu badan..sebab lepas pantang setahu 6 bulan yang lepas, aku tak de berurut pun lagi...

Kakak aku ajak gi Tesco Cheras tengok kat Wellness spa ni...so, aku try la buat foot reflexology dulu...nak urut satu badan aku prefer makcik-makcik tua or mak bidan yang urutkan..

Sedap la urut kaki tu...aku geli sebenarnya...tapi tahan la..bila terkena point pinggang awwwwwuuuu sakit i tell you...aku mmg ada masalah pinggang lepas deliver adam dulu...and masalah bladder...menurut cik tukang urut, kaki aku sembab sebab air tak keluar betul dari badan...memang pun...kaki aku kembang semacam, kalau tengok kat area calf lagi la...gentng semacam..macam nak meletop kata laki aku....well well...aku kena lebih minum air ni....nak beli barley banyak-banyak then nak buat air barley....minggu depan nak pegi lagi...RM30 jek for 40 minutes...worth it tau..try la..

Kenduri Adik Iparku

Tak de gambar yer tuan-tuan dan puan-puan...FYI kamera aku tertinggal kat umah mak su abang and been brought back by my SIL, semalam abang lupa ambik...so, sesi mari mendengar cerita je la yer..

Aku balik Batu Gajah hari jumaat. Keluar umah pukul 8.30, sampai uitm pukul 9.15 camtu, terus fingerflex and challoooohhh...petang aku tak flex out, anggap je la aku lupa...lepas flex in aku terus chow pegi sarapan ngan abang & adam..makan nasik lemak, roti canai & milo aisss...sedapnya...singgah kedai stationary beli double tape & loytape terus gerak...sampai batu gajah pukul 1.40 camtu...kitorang tak ke umah Opah in Ayer Tawar coz semua berkumpul kat umah mak su...dekat sket nak ke ipoh...sampai sana terus punggah barang..

Adam ala-ala jakun tengok porch keta luas terbentang...tak nak masuk ko...dia nak main ball kat luar jek...aku tutp front gate and let him free...so, tunggu in-laws sampai baru start keje menggubah hantaran..

Aku bawak bunga dan barang yang belum digubah lagi..sebab kalau gubah siap-siap dari KL mau tah rupa apa bila sampai nanti...so, lepas je in-laws aku sampai mulakan aktiviti menggubah...sederhana jek hantarannya..tak de vass mana pun..ala-kadar kata orang...menurut tuan pengantin, pengantin pempuannya tempah gubahan hantaran sampai RM1000 upah ko..nakkkkk sangat aku tengo how vazz and meveles nya rupa hantaran itu...lantakkan dia, orang kaya ye tak..yang penting aku dah jalankan tanggungjawab aku...

Habis menggubah, gosok baju pulak..tapi aik ipar aku sangat rajin untuk tolong gosokkan baju semua orang...then siap-siap sebab dah pukul 5.3ptg...nak bertolak untuk majlis nikah pukul 6.30....siap-siap semua sharp 6.30 kami bertolak ke Manjoi untuk nikah...

Sampai Manjoi, ujan renyai-renyai....tok kadi pun dah sampai then mula bagi ceramah...pucat lesi aku tengok muka adik ipar aku yang pengantin tu..hahhahahah setengah jam ko tok kadi berkhutbah..lenguh kaki pengantin pempuan dok bersimpuh..alhamdulillah sekali lafaz jek sah dah jadik laki orang adik ipar aku tu...then batal air sembahyang ngan gelang then bagi mas kahwin..pastu apa lagi..makan la...sedap betul la lauk kenduri nikah dia...makcik..nak resepi boleh??

Lepas makan ingat nak chow dah, sekali ada adat apa ntah, family member kena inaikan pengantin lelaki and then pengantin pempuan...pastu mesti cukup berapa orang ntah baru lengkap adat tu...my MIL ni bukan orang kuat adat punya...member punyalah resah gelisah tak tentu arah nak balik dah...ye la masa tu dah dekat kul 10.30..adam pulak jakun nengok angsa ngan nak main buai...renyai-renyai pun dia balun main buai...

Ni nak cerita sket...masa orang tengah syok berkhutbah ni...si Adam boleh pulak tetiba gi on suis TV pastu nari-nari kebetulan keluar lagu tema TV3...dah aku tutup TV, dia menggeletis nak lepas nak gi godam hantaran pulak...last-last aku kelaur jek..tengok akad dari luar je la...Aku tengok gak hantaran pempuan, tang mana yang seribu nya tu...aku buat kesimpulan cina tukang buat tu memang untung gila-gila la..tapi lantaklah bukan duit aku...

Esok pukul 12.30 kitorang dah bertolak ke Dewan Bulan Sabit, Jalan Stadium Ipoh...ingatkan rombongan dah lambat sekali tu kul 1.30 sharp kitorang sampai pengantin kat kedai lagi tengah bersiap...haiyaaa.....sib baik port parking cantik..reduppp jek...ngan adam yang berebut air sirap, nak berlari la...buat aksi nak terjun longkang la...penat babah dia..aku tak leh dokong sangat sebab takut kain chiffon baju aku tu terkait zip zap sandal adam..hahahah baiknya alasan..ye la kang tertarik dah cacat baju mahal aku..kang sian abang kena beli lain pulak untuk aku..ye tak bang???

Sampai jek pengantin terus berarak, aku dapat priority naik keta tunggu depan dewan terus sebab ada anak kecik and jadik driver opah...opah tak larat nak jalan jauh dah...bestttttt orang lain berpanas, aku dok dalam aircond...

Masa kat dewan nih, lepas berarak, pengantin makan dulu baru sanding (first time okeh tgk pengantin makan dulu baru sanding)...bebudak dapat lolipop tau...adam ni kalau makan benda manis dia terus jadik hyper..memang hyper sungguh...dia lari satu dewan (jalan tak main okeh..aku kejar sini dia patah balik lari arah lain...seb baik dia tak naik pentas sanding sekali ngan pak ngah dia...tu pun dah separuh tangga pentas tu dia naik..sib baik aku perasan...boleh dia lari-lari macam kena kejar hantu, pastu dengar muzik dia stop menari-nari...habis muzik dia lari balik...penat nya aku ya allahhhhh.....habis tepungtawar, tangkap gambar semua kitorang pun nak balik la..aku cepat jek keluar dari dewan tu seabb tak tahan perangai adam...lagi lama lagi panassss aku..

Balik dari kenduri pukul 3.30...aku dah siap-siap kemas barang nak balik KL petang tu jugak, by 5.30 kitorang bertolak pulang ke KL..Adam tido after 5 minutes bertolak and sammmmmpai esok pagi..pukul 6.45 dia dah bangun suruh bukak TV..

Sekianla sajer short trip aku nih....penat. Balik kena basuh baju banyak....

Gambo ada nanti aku upload yer..maybe sekali ngan post kenduri belah lelaki hari sabtu nih kot...jemput-jemput kengkawan semua...meh datang ke Klang Gate...

Aku Demam Lagi...

First puhh-leaaaaaaaaaassseeee don't ever say i'm pregnant again! Nope...actually aku berjangkit selsema dari Adam..dia selsema & batuk malam...aku gomol-gomol cium-cium dia tu yang berjangkit tu...Well, rite now i'm the the office, still marking student's tutorials (gosh..i never realized i gave them homework that much!)..It'll takes a day or two to complete all the markings...

With the running nose, sore throat and the feeling of "why is everything seems not so right today??" within me, guwe rasa mau pulang....aku nak balikkk...lepak-lepak kat umah petang baru amek adam dari umah mak..alangkah bahagianya....tapi apakan daya, ada meeting petang nih...

Wednesday, October 22, 2008

Potret raya family guwe...



Tapi ini imej gambar atas gambar yer...aku malas nak on scanner sebab tengah sepah ngan barang bunga aku...tembamkan aku....mencik tapi dah memang kenyataan, terima je la walaupun pahitttt...adam muka macam Tunku Abdul Rahman...kan bibir jongket dia tu..muka cuak sebab takut uncle photog tu...apa la...yang abang pulak poket sebelah gebeh, boleh lupa pulak nak uarkan kunci keta.apa la...spoil, spoil...takpe, next year kita tangkap perfecto punya okeh!!

Projek bunga hampir selesai..

Yang ni dah siap dah...tunggu letak atas dulang jek..


Ni kelopak baru lepas dip..


Ni la bunga-bunga dulang yang aku buat untuk adik ipar aku tuh...kaler merah putih..tak cantik mana pun, tapi cukupla untuk menghias hantaran tu seadanya...ada lagi 3 untuk disiapkan...dah dip dawai malam tadi, so malam ni boleh cantum, pastu jumaat chow balik perak...

Lawatan Ke Jusco

Aku kan, kalo gi Jusco jek mesti teringat kat Viruspadu..sebab diakan self proclaimed duta jusco gitu...huhuhu bukan tu aku nak citer..

Gomen kan gaji awal nak sambut raya indu..20hb dah gaji..maka tangan aku ni sangat gatal okeh nak layangkan duit-duitku itu..(macam kaya jek). Abang pulak kebetulan kol kata makan kat luar dia nak belanja, terus jek aku cakap nak gi Jusco. Alasannya nak carik buku and cd otromen Adam...Maka bergeraklah kami ke Jusco Maluri senja itu...

First gi MPH tgk buku yang sesuwai utk Adam, ok ok ada....tapi tak beli dulu sebab dalam purse aku ada 5.50 jek..nak kena draw duit dulu...then pegi Music Valley...carik cd otromen..banyak betul..macam-macam series ada..aku biar adam choose which one yang dia nak..tak tentu arah anak aku tengok banyaknyer otromen..amek satu..kebetulan pulak dah sampai kedai CD kan, haruslah carik CD yang dah lama aku laki bini idamkan...iaitu CD himpunan lagu hits Bollywood...zaman-zaman kuch-kuch hota hai hingga mohabbatein...rembat cd tu satu...pastu kuar-kuar tengok plak LCD TV..terus lama kat area tu...we were *this* close nak amek samsung 32" LCD TV tapi jalan-jalan pusing tenteramkan gejolak hati dulu, until we decided to KIV the purchase first. Tunggu sale ada 5% discount on electrical item, then time tu tanpa ragu-ragu akan ku rembat LCD itu....



Cd bollywood tu cover dia dalam keta so tak dapat la nak snap the picture...Then jalan-jalan jap cuci mata, beli barang-barang dalaman sket terus chow..tak jadik makan kat jusco sebab feveret food abang dah tak de, makan kami nak menapau western dari restoran mamak S.A kat bdr baru ampang tu jek...aku makan Lamb Chop (end up aku high and pedih ulu hati, saper suruh makan kambing?? padan muka aku!) abang makan chicken chop, gambo itu chop chp tak de sebab makan dalam gelap. Adam tido, maka semua kerja mesti dibuat di bawah pengcahayaan paling minimum...pastu aku continue buat bunga then ZZZZZZZzzzz.....

Monday, October 20, 2008

Apsal aku tak hapdet???

Aku tetap blog hop hari-hari..itu wajib...tapi blog sendiri dibiarkan bersawang...

Aku bz tahap cipan okeh...sebab next week dah start exam, maka aku kena habiskan markibng tutorial, assignment, report dan lain lain lagi sebelum next week, sebab aku kena publish carry marks diorang...huhuhu penat

tengok nih...tengah gigih aku menanda...


Ni sebahagian jek...


Ni lagi...


Dan lagiiii...yihaaaa kopak jari aku...


Tengah syok tanda boleh pulak pen merah kilometriko aku nih abis dakwat...pen merah satu lagi mana ntah...kang aku tanda pakai marker je kang...hahahahha

Malam pulak, bukan saja tak nak on laptop aku...and connect to the internet, tapi aku bz buat bunga pulak...untuk adik ipar aku nyer hantaran. Kenduri dia ujung minggu ni...Gambo bunga den malas nak snap..tunggu dah naik atas dulang baru buley snap...lagipun segan kat tok guru, anak murid buat tak seberapa jek...

Tuesday, October 14, 2008

Teka aku kat mana???

Nope bukan obersi...bukan bukan..aku tak kaya nak gi melancong sana sini...

Aku kat KELAS..hahahha yup in the class i mean..semasa waktu mengajar nih..Bebudak tengah buat test aku dok update blog kat depan nih. Test sejam. Senang giler soklan. Senang dibaca, tapi susah dijawab. Hahaha keji betul.

AKu tengah buat minutes of meeting untuk meeting department esok. HAri ni baru terhegeh-hegeh nak buat. Jangan salahkan aku yang lembab, tapi internet connection faculty yang macam hapeh semalam. Aku puas try download template minutes of meeting dari member tapi tak dapat. Sajer jer suruh aku gelabah siapkan hari ni.

Okeh, nak jadi inspector sahab jap. Jalan-jalan try nak catch any the student yang bawak toyol.

I'm so pissed off

Aku gerammmmm.

Geram dengan ke'kurang ajar'an budak-budak melayu kita nih.

Aku lom keluar kelas lagi, tapi budak next class dah masuk and bising giler teriak sana sini hu ha hu ha tak hiraukan aku yang ada depan kelas ni. Aku hangin la. Waktu kelas aku tak tamat pun lagi diorang dah masuk buat kacau. Kalo dok diam tak pe gak ni bising macam keling karam (sorry, no offence yer)...

Pastu yang tambah sakit hati aku cakap don't try to be rude to me, budak tu boleh jegil mata kat aku bila aku tanya nama dia then dengan proudnya dia cakap ROHAIZAD RAMLI...macam try to challenge me as if i'm not dare to tell the KP his rudeness. BAGERO betul la student ni, kalo camtu perangai dia aku doa biar dia fail subject tu then dia kena jumpa aku lagi semester depan. Aku ajar dia TATARAKYAT..hahhaha

Wednesday, October 8, 2008

Adam Diserang Flu & demam

Sian anak bujang aku, baru jer nak membina badan semula dah demam...Lately his appetite masyaallah...makan apa saja..and banyak of course! It's good for him. Mama happy...

Tapi start semalam dia mula kuar hingus. Jangkit dari cek mek kelate bernama Airin tu...airin ngan adam ni suka cabut puting dari mulut masing-masing pastu tukar ko isap puting aku, aku isap puting ko...tu yang senang berjangkit...

Dah tu malam tadi dia start buat perangai bermula dengan nak cakap kat phone guna loudspeaker tanpa henti..sila jangan letak telefon kalo tak dia jerit macam kena histeria...dah le aku kol kan babah dia, pastu babah dah nak naik moto (abang balik lambat semalam, so aku balik ampang dulu dengan adam & aisyah)..dah dia meraung bila baba dia hang up. Aku kol atoknya pulak..dah atok jenuh layan dekat seploh minit..bukan dia bercakap pun, seronok dengar agaknya..dia geleng angguk, wave his hand jek...dah atok letak fon, meraung lagi...sampai battery fon aku habis la. Guna fon kak zura pulak...kol ibu siti (kakak sulung aku) nasib baik shahreez ada rajin layan..lama giler ko dari pukul 8 sampai 8.40 camtu..tu pun berenti sebab ada Mickey Mouse Clubhouse ngan babah dia dah sampai...

Malam dia tido terjaga-jaga...abang buat keje opis so dia tido lambat, Aku dah belajar di lautan sepi dah....terjaga sebab adam meraung. So, sapukan vicks and titik ubat dalam idung untuk clearkan idung sumbat dia...Tapi stgh jam sekali dia bangun...zombie aku (aku sket jek kezombieannya) and babah dia (ni memeng zombie kampung pisang)...tapi bangun je pagi tadi mood dia okeh. Sebab bangun-bangun jek terus sebut ball...so, aku bukakkan kartun bagi dia tengok sementara aku & abang bersiap...

Sampai umah ayah tadi dia cam oka...hopefully boleh recover dalam masa terdekat, nanti ujung mggu nak gi nilai3, panas, kalau dia selsema kesian dia tak selesa....Adam get well soon yer, nanti mama belikan toys lagi (dia dah pandai main ultraman la..so sekarang feveret toy selain ball ialah ultraman...seb baik murah)

Tuesday, October 7, 2008

Nak masak apa harini?

Ikutkan aku nak masak nasik lemak malam nih.
Tapi abang kata suruh masak mee goreng.
Kak zura pulak ikut jek nak masak apa pun.

Hurmmm....kat luar ni ujan lebat gilos. Kelabu semua pandanganku. Memang lebat sampai bangunan depan ni pun tak nampak dah....alamatnya jem la batu 3 tu nanti. But it's too early kan, aku nak chow balik kul 4 la..semalam ada ke patut jem kat federal from amcorp mall sampai simpang cheras midveli???? gilooo....

Eh dah menyimpang pulak. So, malam ni masak mee goreng rencahkan kerang and daging. Senang. Balik ni nak gi beli mee sebungkus ngan taugeh.

Aku boring ni sebenarnya tu yang tak tau nak citer apa. Aku skip breakfast and lunch so, dinner nak tak nak makan la sket pun. Kang aku gastrik gulung-gulung sakit perut lagi susah.

Ha, untuk kengkawan kalo nak datang umah, call je la bagitau yer, tak de open house tahun ni sebab macam tak cukup masa je, aku dengan bz siapkan bunga dulang adik ipar aku nak kawen deepavali ni, bz nak tanda assignment + test student lagi, bz 18hb ni kakak aku buat kenduri cukur jambul anak dia la...ujung minggu mak mentua aku dah tempah nak ajak aku gi nilai 3 la...huhu kesimpulannya bz la..

SO, nak datang beraya meh la, hari keje pun tak kisah...malam la kan kiranya. Just bagi tau at least sehari awal. Senang aku nak prepare apa yang patut.......

Monday, October 6, 2008

Cerita hari raya V2

okie sambung balik....

Raya Kedua

Hahah nak tau kitorang sefamily bangun kul berapa? Pukul 9 pagi..ngan adam sekali bangun lambat. Maka tak subuh la aku hari tu...boleh pulak adam tak bangun nak susu. Dah bangun kul 9 cemana nak balik kampung kul 10 ye tak? so, cepat-cepat siap mandi semua, bancuh susu adam, check again all the barangs...seems wverthing orait, then by 10.40 camtu kitorang keluar umah. bagitau guard kata umah kosong, isi borang apa yang patut then chaloh....

Mama ngan tie rack barunya..


Susah betul la nak snap gambo dia skrg ni


Tengah kaco baju babah


memang tak leh dok diam la dia nih

Oppss bukan terus menuju ke highway tapi menuju ke kedai mamak dahulu. Kita sapedek. Breakfast cum lunch la...so, aku ngan abang makan nasik siap-siap, suapkan adam sekali. Beli air, asam segala mak nenek, baru boleh balik ke kampung ngan amannya. Adam tertepis tangan aku, terkena la jari aku yang melecur tu kat pintu keta. Habis terkopek kulit mati tu. Dah pedih bangat pulak, cari handyplast baru continue. Adam tido masa baru masuk highway. So aman tenteram seketika. Bila dia bangun abis huru hara dalam keta. Tu baru keta kecik, aku cakap ngan abang, lepas ni keta beso memang jadik padang bola la dia kehulu kehilir bikin havoc..Berenti kat Ladang Bikam ngan Tapah. Then terus jek sampai kampung. Sampai dalm kul 5 ptg. Keta tak banyak pun so smooth sailing.

Kat kampung tak dek apa aktiviti pun, aku ngan abang bukan kaki beraya. So, dok kat umah tengok TV sambil layan adam jakun tengok hen ngan rooster. Pastu ala-ala penakut bunyik cicak pun dia dah tak tentu arah lari peluk kaki aku...kelakar sangat. Tak de amek gambo sangat pun sebab ala-ala segan ngan sepupu-sepupu & makcik-makcik abang. Lang mau diorang kata hapa le bini si rais nih kemaruk tangkap gambo. Semua benda nak di tangkap gambo. Oleh itu, aku menjadi sangat pemalu yer....

Ni aksi adam korek tong sampah kat kampung


Main ngan kakak fasihah



On Friday morning, pegi pekan ayer tawar ingat nak carik langsir kat satu kedai ni. Dulu murah sekarang mahal ala-ala jakel ngan kurang sket harga dari ssf. Boleh blah. Baik aku shopping kat SSF Curtain. So, berenti kejap sebab adam dah ternampak ball lalu kemaruk ngamuk-ngamuk nak ball jugak. Sib baik babah dia pilih yang 2 hengget je. Petang jumaat tu aku ngan abang ngan adam gi Lumut, Ni acara wajib. Beli magnet fridge, baju adam (sebab last year pegi adam was so small tak de baju sesuai pun utk dia), beli ikan bilis, sotong kering, satay ikan, sotong gula tu...habis dekat seratus you....Balik umah sapai dah maghrib.

Ni kat Lumut, ball wajib kena beli yer..


Posing ngan babah sket


You're such a big boy now...baby ku dah jadik toddler..


Bagi dia main playground before balik


Main puas-puas yer Adam...


Heran tengok apsal fish ni besar & keras semacam??


Main bubbles dulu...


Then amek gambar ngan mama


Adam ngan babah pulak


Tak sokak gambar nih, baju tu buat aku nampak macam preggy 5 bulan okeh


Tapi aku suka gambar nih, muka ala-ala konpius (aku recycle jek baju masa balik kampung semalam tu..wangi lagik..)


Sabtu pagi dah siap-siap kemas dalam kul 9 camtu. Masuk umah opah nak breakfast, Makan nasik lemak. Huh sedap betul. Adam pun makan banyak. We start our journey by 10am. Singgah umah pakcik abang dulu dalam 10.30 camtu baru kitorang betul-betul keluar heading to highway. Adam dah starts his tantrum. Aku memang hangin jek ngan dia all the way from Ayer Tawar to KL...dia mula ngan nak nyebok dok depan. Mana boleh kan, dangerous tu...aku pun pindah dok depan. Dah dia meraung-raung suruh aku dok belakang...aku pun dok la belakang....dia nak main bola rupanya...layan kan aje. Pastu kena jegil mata ngan aku baru nak minum susu then tido. Dia tido aku pun aman...

Dia bangun bila kitorang berenti kat tapah. So, beli buah jambu yang mak kirim abang gi toilet then continue our journey. Adam lagi nakal time nih. Aku hilang sabar betul la sampai aku jerit kat dia suruh sit still. Tergamam dia kejap. Memang aku marah giler time tu. Patu macam-macam hal la lagi dia buat. Klimaksnya sampai kat Ulu Bernam babahnya berenti nak gi toilet dia nampak playgroud pulak. Dah meleding-leding badan nak gi main. Siap bawak ball dia pulak. Dekat setengah jam gak aku layan dia main playgroud yang tengah panas tu...Itam legam le dua beranak ni. Mak nyer lebih lagi sebab dah sedia garing...

Masa aku dokong dia tu boleh dia berusaha nak lepas kan diri sambil terjerit-jerit meraung-raung nak turun. Mesti orang ingat aku culik budak. Dah masuk dalam keta boleh dia meraung lagik pukul-pukul aku nak keluar main gak. Siap nak bukak pintu nak keluar...memang la si adam ni tempah cubit dari mama dia...aku tak cubit aku jegil mata dulu, pastu aku tempik ala tarzan suruh dia diam baru dia diam. Geram tau...Laki aku lagi mau perli aku kata aku ni tak dapat tido sebab tu jadik monster...nak jek aku cakap cuba dia jaga adam, aku ni bawak keta...dia boleh sabar tak ngan perangai anak dia...tapi kitorang berjaya gak sampai umah MIL pukul 4 camtu...giler ko lama nak mamfus journey kali nih. Time sampai tu adam dah tido dengan pampers jek, aku tanggalkan suar jeans dia ngan shirts nya...Alhamdulillah..lega..sampai gak KL balik. Balik umah dalam kul 7 camtu aku gorang ikan ngan panaskan lauk apa yang tapau dari umah mak before balik kampung aritu. Then dah kenyang apa lagi..tido la...

Ini muka mama adam yang baru lepas jadik tarzan


Panglima perang dah tido