Wednesday, December 31, 2008

Living In The Kepochi Territory..what a heck!

Kisahnya bermula macam ni..let me flashed back a bit..

neighbourhood mak aku ni bukan macam neighbourhood mak-mak korang (aku rasa la)...being me who was born and raised in BANDAR TUN RAZAK..a sub-urban small town which consist of low and medium income community...makanya lorong rumah mak aku ni ramai yang terdiri dariada budak-budak sebaya yang boleh aku katakan tak bersekolah tinggi and kurengggg sket dari segi attitudenya...dalam lorong mak aku tu, rumah mak aku je yang anak-anaknya mempunyai tertiary education..yang lain hancooorrrr...kecuali ada satu family yang agak baru dok situ which anak dia belaja diploma kat uitm...u just imagine..

Semalam, aku pegi amek abang kat LRT, tetiba bila balik aku tengok bapak aku tengah pegang batang kayu mop lantai tu and dua lagi jiran aku tengah memekik-mekik merambu cakap hapa ntah...aku pun terus je free gear tarik hand break lari gi leraikan bapak aku...rupanya-rupanya gaduh pasal apa tau....anak jiran aku ni main bola purposely pegi tendang bola tu ke kereta adik aku...this is not a fisrt time ok..dah berlekak lekuk keta adik aku tu belum campur awan larat bebudak buat kira-kira lagi atas body keta dia...adik aku ni keluar la tanya apsal main bola kat tempat parking keta..pegi la main bola kat padang bola tak jauh dari situ...anak jiran aku ni memang terkenal dengan mulut lancangnya...kalau perkataan B*B* and S*AL tu memang mainan bibir dia sekeluarga jek...adik aku tegur suruh pegi balik jangan main dah..boleh dia gi repot kat mak dia kata adik aku marah-marah dia...apa la...pastu kuarla pakcik budak ni (one of the family member la) cekak pinggang konon nak marah adik aku pulak la...tapi tak jadik sebab adik aku mendapat sokongan ramai bebudak kat situ yang kata memang budak tu saja tendang bola kat keta adik aku sebab pakcik dia yang poyo tu suruh....tapi dengan tak semena-mena mak ngan makcik budak ni pulak yang kemain lagi menempik-nempik marah dari rumah diorang tapi boleh dengar sampai kat umah aku (selang 2-3 rumah jek)...memekik kat luar tu..pastu yang bapak aku jadik naik hangin bila dia sentuh pasal anak adik aku..

FYI, anak adik aku, Airin, memang ada minor defect dari segi physical which telinga dia terkatup sebelah...keluar cuping jek, tak nampak lubang telinga la...tapi yang jadik isunya korang tau amende??? boleh dia marahkan adik aku (which is bapak airin ni) marah anak dia (dia kata marah la, adik aku kata tak marah pun..)dia pegi cakap ayat ni...

"MEMANG PADAN LA MUKA KAU ANAK TAK TELINGA SEBELAH, TU YANG DALAM PERUT TU NANTI KELUAR BIAR TAK DE TELINGA DUA-DUA BELAH"

tu yang kakak aku, and my father really pissed off...tapi adik aku ni kool jek, sebab malas dah nak dengar orang hina anak dia...sampaikan ke hal kakak aku amek anak angkat smeua dia jerit-jerit...weiiii...pehal ni? apasal nak masuk semua citer yang tak de kena-mengena ni...lama jugak lah and the situation is very-very the kecoh...Aku dok tarik ayah aku, adik aku pulak dok tarik kakak aku...

Tapi seriously aku sedih betul bila diorang hina anak buah aku..apa hak diorang nak hina kurniaan and ciptaan tuhan? tu la..kakak aku cakap selamba jek..biarlah dia cact sekalipun tapi cerdik tak macam korang yang badan gemok gedempol tapi tak ada otak!...aku nak gelak sebenarnya bila kakak aku cakap camtu..tapi lantakla..90% betul apa yang kakak aku cakap tu...

Pastu dulu, jadik satu isu kat lorong tu jugak which was initiated by this family also...pasalnya..diorang kata parking keta jadik penuh sebab penuh keta siblings aku...bukan nak kata apa, siblings aku semua 6..sorang satu keta, kecuali bapak si airin ni ada 2 bijik keta...bapak aku 2 bijik keta..maunya tak penuh...dah tentu2 la kitoang tak parking kat depan umah..gila ko..tak muat la..so parking la kat padang berhampiran tu yang dah jadik tempat parking keta rasmi lorong tu...hal keta tu pun jadik isu sampai tak bertegur sapa ko..diorang kata family aku ni orang kaya..tak nak campor orang situ dah...pehal ko??? tetiba jek nak cop orang sombong...

Belum lagi jiran-jiran pulau mak aku bila tau mak aku ada beli 2 bijik umah lain...ni nanti bila kerja-kerja renovation rumah mak aku mula..lagi la hot diorang ni..

Tapi bila pikir..lantakkan diorang....

Penatttt...

Dimulakan dengan bismillah...

Heheh bagi opening extravaganza sket...
Takde pape pun actually..ni aku baru balik dari low yatt temankan roommate pegi amek laptop dia yang masuk sepital..ingat nak singgah bank nak replace kad atm aku yang ntah mana adam campak..tapi kul 3 kang ada meeting pulak..

Hari ni tak de kelas..dalam timetable pun ada consultation for dissert students jek..

Aku ada citer hots and spicy pasal mentality orang kita and living in the "kepochi" territory...hahahha...ok next entry pleaseeee....

Tuesday, December 30, 2008

kelas Sudah Mula...end of the holiday...

Tak best..bangun pagi diselubungi rasa berwasang kepala hotakku...

sebab kelas dah mula...start from this week,monday adalah hari monday blues ku...tak de hari yang free except hari rabu (even dalam time table ada subjek, tapi supervise student, aku consider hari free la tu)..yang lain semua ful full bloody fool!to make it worst, monday start dengan kelas mengira yang aku nangis-nangis last semester...and it starts at 8.30am...

Friday, December 26, 2008

Tolongggg...bosan tahap cipanssss...

Aduhhh giler bapak bosan kat sini...roommates ku berdua tu cuti...maka tinggallah aku sengsorang kat sini..nak balik la jap lagi...apa aku nak buat? balik balik umah, amek adam, nak gi Jusco, merewang jap ngan adam..bawak dia pegi playland..carik puting botol dia..tapi kat Maluri ni macam susah sket nak carik avent yang 6+ ngan 3+..selalu tak de stok..tapi tak pe, itu bukan alasan untuk tak menyoppingkan diri..aku tak sopink sangat sebab nak save duit nak gi Bandung nanti...tapi yang heavennya...balik jek dari bandung 18/1 nanti..esok tu dah gaji....hahahahh gelak orang giler yang keji...

muka tengah bosan mana leh senyum ye tak???


ok ni tak senyummmmm...


Tengok la, betapa kosongya tempat parking..selalu tempat ni sesaaaakkkk...


Owh, sudah pukul 11.58...harus la saya mengemas beg, kerna tepat pukul 12 harus ku mencabutkan diri...chowsss...

Thursday, December 25, 2008

Date with Adam..

Ni citer masa aku cuti aritu...dok umah ala-ala bosan asik ngadap bunga jek, aku pun ajak la adam keluar...suka mamat kecik tu...terus tuju rak kasut, amek kasut dia...ke mana kitorang pegi?

Hari kedua mama cuti - shopping barang dapur kat Carrefour Ampang

Hari ketiga mama cuti - keluar makan kat McD Pandan Mewah

Hari keempat mama cuti - Makan kat Secret Recipe

Hari-hari masa mama cuti - keluar sekali orang pegi keje, bawak dia round2, beli roti telur sedap...

Best pulak bila dapat keluar berdua jek ngan Adam...bukan aku kata kalau laki aku ada sekali tak best yer..just kengakdang laki aku skeptical sket kat aku bila aku cakap nak keluar berdua jek ngan adam...tapi it's proven..nothing happened..

Dia behave baik jek tau..masa gi beli barang dapur aku pancing dia dengan CD tom tom bak..dia minat habs kat Uncle Aznil...tetiap hari aku kena layan dia tengok Maca-Macam Aznil la, tom tom bak la...katun-katun lan tak layan...selain tu nak bagi dia diam bkak jek Sehati Berdansa, kan Astro suka ulang-ulang, senang idup aku...dia menari sekali dengan artis-artis tu...

Ni masa makan kat McD



sekarang ni abang lebih percaya kat aku bila aku cakap nak keluar ngan adam jek...sebab dalam keta dia tak kacau pun, dia sibuk main bola, tak pun berdiri tengah-tengah kat seat belakang...bila aku suruh dia hold tightly sebab aku nak brek, punyalah kuat dia pegang...maka boleh menerima arahan la anak aku...senang sket..isnin depan cuti jugak kan, nak plan gi short trip tapi macam malas nak rempuh jem kat highway nanti..makanya aku ngan abnag decide pergi putrajaya and ronda-ronda kat KL jek...paling tak pun ingat nak bawak Adam pegi Akuarium Wet World Shah Alam...janji dia hepi..

Back to normal bebeh...

Well alhamdulillah dapat gak siapkan tempahan bunga telur kawan lama aku tu...kepada Puan Rika, kalau ada terkurang mintak maaf banyak yer..aku dah cuba sehabis baik..huhuh



Esok korang cuti? aku tak cuti..kena la jugak pegi opis sebab ramai dah cuti and one more thing aku kena preparekan notes untuk semester depan...updet balik info dalam notes tu...

Sekarang ni aku tengah makan laksa yang abang beli malam semalam, tapi tetiba tak de mood nak makan semalam, penyudahnya masuk fridge tadi aku panaskan jek balik..ngap ngap ngap habis kuahnyer..mee laksanya tak abis pun...aku cicah roti ngan kuah laksa tu...style baru..haha

Ni adam tengah tido lepas penat main bola. Ada ke tadi masa keluar lif dia sibuk bump bola tu penyudahnya terlepas ke bawah..terjun terus bola tu ke tingkat 2...sampai umah mulut becok suruh amek balik bola tu...kenala babah dia turun balik..tu yang penat tu..turun naik turun naik..

Okeh lepas ni aku updet pasal adam pulak eh...

Monday, December 22, 2008

I'm backkkkkkkk..

halu everybody...i'm backkkk...hahaha
best rasa bila masuk keje balik nih...jadik surirumah bukan kata tak best tapi kengkadang macam mati kutu jugak...dengan layan kerenah adam yang mengada-ngada lebih bila mama cuti lelama...

banyak citer yang nak citer nih..banyak ke? macam takde pulak bila pikir balik...dok umah tak buat apa kecuali buat benda yang memang dah dirancang...

major achievement pun dah dapat decorate bilik adam menjadik bilik dia yang sebenar...i mean ada katil sendiri, ada almari sendiri...barang-barang mainan dia semua dah ada dalam bilik tu...just dia tak berani lagi tido sendiri dalam bilik..kul 3 pagi sure bangun turun katil carik mama 7 babah yang cramping tido kat lantai..tetiba rasa dia ada mencelah kat tengah-tengah..takpe..slowly yer adam...

sekarangni tengah nak kumpul gambar dia untuk letak dalam frame then boleh gantungdalam bilik...nak letak shelves untuk letak photo frame yang kecik-kecik..then beli divider untuk lekat kat dinding...we choose pooh's friend named eeyore for his bedroom theme since dia punya bucuk pun benda alah tu...

Yang lain-lain...just rearrange balik furniture dalam umah..sebab toys adam dah letak dalam bilik, maka tak semena-mena nampak umah aku jadik sedikit besar (dan tak semak) dari sebelum nih...cat tinggal lagi 2 dinding yang abang belum sempat cat...

Okay...just a brief update from me..nanti-nanti updet lagi..tengah gigih siapkan assignment untuk kursus aritu...

Friday, December 5, 2008

Busy Bee

haku sangat busy menyiapkan report exam, pastu nak kena siapkan jugak assignment kursus yang pegi last week...last but not least..siapkan tempahan bunga kawan la....

Bila dah okay sket kebizian aku nih, aku akan mulakan hapdet demi hapdet..tungguuuuu......

Monday, December 1, 2008

Berehat sebentar bersama kit kat

Berehat jap dari projek pasang riben kat bunga stokin...haduiiii....sakit belakang.

Another 100 to go...chaiyok chaiyok. Aku amek cuti from 9hb until 18hb Disember just to concentrate on this bunga pahar projek...nyeh nyeh nyeh luckily cuti mak banyak nyahhhh....

Adam at his 19th months...



href="http://1.bp.blogspot.com/_3DiYSHvLiw4/STOXvq1tAZI/AAAAAAAABFc/0TGLPB1P3h8/s1600-h/DSC00008.JPG">


Adam dah besar...macam tak caya jek...sakit kena jahit pun kengkadang ada rasa lagi..Now he is able to :

1. merajuk..kuat merajuk ooo ini budak..macam haku la...hahahha bila merajuk dia akan tekup muka dia kat lantai...

2. Dah pandai cakap sket sket especially air...susu pun dia panggil air..

3. Dah boleh terima arahan...kita suruh dia ambik pampers, buang pampers, masuk bilik air...semua boleh la..

4. mulut becok..tapi tak paham apa dia nak cerita...

5. Kuat berjalan..pantang orang cun or proper dress up sikit dia dah mengekor jek..

6. makan ada sedikit choosy...kengkadang nasik tak layan..kengkadang makan tak hengat

7. He's so into fish....tapi pronunciation dia BISH.....kalau ikan goreng pun dia boleh amek sekor and makan macam tu jek...ayam or daging or else kureng sket...

8. kenal binatang..obviously kenal cat (automatically suara dia akan jadik kecik kepit gitu bila nak buat sound cat), tiger, lion 9akan mengaum bila kita sebut tiger or lion), chicken (buat bunyik chit chit chit sambil kembang kuncup tangan dia style kepak ayam)

9. Tido pukul 7 ke 8 ke...pastu bangun pukul 10 or 11 bila mak apaknya dah nak tido...

10. Boleh layan bola kat channel sport sorang-sorang kalau kitorang dah berdengkur...nak off TV tak kasik woooo....

banyak lagi la..tak hengat aku...tapi gelagat dia nih kengakdang sakit hati gak..tapi dia budak kecik nak marah pun bukan ada effect pun....kengkadang aku tangan kan jugak..hahahha tak tahan dah la tu...

Tahun 2009 ni umur dia nak masuk 2 tahun dah..kejap jek...kena pikir birthday bash dia pulak nih...dia layan ultraman jek skrg nih..kartun lain kem salam..

Deco bersama Rais...

Ni keroje laki haku...dia sibuk nak mendecorate umah...aku layankan aje..

Memula...kita tukar cat umah dulu..previously was Magenta and Yeloow...now we change it to Green and Grey...aku tak pilih kaler grey tu coz to me it's kind of somber colour...tapi husband ku mau juga itu kaler..maka lantaklah...terjah je..sekarang baru dapat cat sikit kaler ijau...kaler grey a.k.a silver tu blom cat lagi...

And then...tukar pintu...actually ni hajat aku...aku mmg nak sangat pintu nih masa memula pindah lagi...survey punya survey at that time harga dia RM800 to Rm900 la...tapi masa tu ngan nak beranak lagi (aku pindah umah Ampang tu masa adam 4 bulan dalam perot)..banyak nak pakai duit..so buat yang mana boleh je la..pastu bila ada rezeki sikit nih dapatlah pintu idaman aku tu..memula nak buat kaler putih, but according to the SA, white colour in long term akan ada crack between the joints..terus aku cancel...tukar ke kaler walnut..harga overall RM1100..lepas bodek punya bodek dapat la harga tu..termurah dari semua supplier yang aku dah pergi tanya..kayu nyatoh...aku bukan nak show off tau, tapi boleh jadik panduan korang-korang nanti di masa akan datang...berguna juga knowledge yang aku supply ni nanti...banyak jenis kayu pintu nih...kalau nak yang murah lagi ringan dan lagi berhabuk surface dia..the best is nyatoh or jati...



Pastu kitotang carik wall deco pulak. Yang ni berbentuk panel palette yang ada ukiran or bunga-bungaan tu..yang selalu orang letak kat dinding landscape...carik punya carik dapt kat satu nursery cum landscape material supplier kat Melawati..harga murah jek..yang rectangular tu harga dia RM110...yang empat segi tu harga dia Rm50...bodek sket bangla tu dapat la murah 20 hengget..heheheh...benda tu disangkut kat luar kat area shoe cabinet...Maafla yer..gambo ada sket gelap..aku malas nak touch up..




last but not least, setelah kakak aku dapat umah dia sendiri, bilik no 2 tu jadikla bilik adam...so sekarang ni kitorang bertiga tido dalam bilik tu as a training for adam to sleep on his own...tapi blom beli katil lemari bagai lagi..tinggal tu je yang belom beli...ingat nak gi carik kat satu kedai perabit untuk kanak-kanak nih..kat Jalan klang lama...mungkin weekend nih, ye la weekend lepas aku tak de kan...lepas tu, lengkaplah umah kami...

Dapur tak leh nak kacau la, sebab dapur aku sangatlah kecik..nak buat kabinet pun susah sebab banyak opening...just tukat kaler jek..yang lain minor touch up...2009 ni makanya "berumah baru" lah kami...hikhikhik...tak perlu beratus-ratus ribu yer puan puan menginvest duit beli umah baru..hahahah..statement keji orang tak puas ati tak dapat umah baru + besar......

I'm Backkkkk

Hahaha...finally i can breath in and out normally as it was very hard for me to breath normally as i was suffocated with all the knowledges regarding teaching and learning for the past 6 days...

End up denag mock up teaching yang sangat scary didengar tapi tak scary sangat untuk dilalui (wahhh cocky!..aku balik umah hari sabtu lepas mock up teaching dengan migraine di kanan kepala dan muntah muntah dalam keta...ewwww grosss....

Maka hari ini boleh duduk di opis dengan best nya sambil balut dawai stokin...heheheheh