Thursday, June 5, 2008

Mari Bercerita-Kisah Harga Minyak Naik

Memang terasa betul la harga minyak naik ni. Semalam aku tak tuang minyak pun sebab on the way balik dari umah mak pun aku stuck sejam setengah nak sampai umah. Aku cilok sana sini baru dapat balik dengan selamat & tanpa tempuh jem kat area petrol kiosk.

So, minyak keta dah bagi signal "sila lah penuhkan tank saya" pagi tadi, Aku pun belok la ke shell nak tuang minyak. Selalunya kalau lampu signal tu nyala aku tuang full kena la dalam RM73. Ni nak tau berapa hengget aku kena just for duit minyak pagi ni....jumlah yang aku tak penah bayangkan orang sekokak aku yang hanya memakai kereta Wira buruk yang dah mati kaler di bonet depan itu (tak pe aku kutuk lebih2, sebab bukan keta aku, keta company...wahahahha)setangki penuh petrol sekarang berharga RM100.94..wahhhhh dah tahap-tahap pakai honda nih...
Walaupun minyak dalam tangki kereta itu disponsor oleh company, tetap gak terasa sebab limit dalam Shell card itu ialah RM400..keta 1.5 Auto...satu tank 5 hari bekerja sahaja...paling lajak pun ahad pagi kena tuang balik la...perjalanan aku dari ampang-cheras-kg pandan adalah dalam 15km sehala, so 30km sehari....dengan aku kena pegi sana sini la, memang hampir tiap2 bulan aku kena top up minyak keta tu dengan duit sendiri, plus toll segala mak nenek semua. Ngan kereta sendiri punya petrol lagi...haiyaaaa.....bocor poket!

Bak kata iszankenalah kita melakukan langkah berjimat cermat...tapikan nak jimat dengan memasak makanan sendiri...beras yang naik harga semua barang pun naik sekali...aku pegi Tesco beli barang dapur, dulu RM 160 tu boleh dapat macam-macam barang sekarang ni, barang basic je yang dapat tu pun aku tak buat stock simpanan tau which means aku beli satu-satu je kuantiti setiap barang...sardin King Cup dulu RM 1.70 skrg ni naik RM 2.10, megi mawi dulu RM 2.80 skrg ni dah naik RM3...giler la....camana nak jimat???? Tadi tengah hari aku makan (hoho hilang plan diet yer puan-puan...)nasik kukus ayam dara...dulu RM4.50 skrg ni dah jadik RM4.80...tapi memang terasa betul la barang-barang naik harga...bukan minyak je...letrik pun nak ikut naik..tapi nasib baik la aku sebulan bil letrik tak lebih RM35...so tak effect...bak kata laki aku la kan pasal benda2 ni naik..."Apa boleh buat, nak tak nak kena pakai jugak, kena bayar jugak, abih tak yah tuang minyak keta? nak bergelap dok dalam umah..baik dok dalam gua"...hahahhaha

Apalah yang tok-tok menteri kita ni pikirkan eh...eh tapi posting aku ni tak memaksudkan sesapa yer...ini pendapat aku sendiri je..kang kena ISA pulak..diorang toll tak yah bayar, minyak subsidi kerajaan..jalan tak yah jem yang meng'consume' petrol yang lebih..nak travel naik flight, makan pun dibayar...apa jek expenses diorang...beli keta bentley memahal..menjalar depan umah, tepon canggih-manggih, barang kemas habib sewel, tiffany, salberan bagai....hai dunia..dunia....

Aku pun ala-ala pening kalo dapat keje baru kat Shah Alam tu masak aku...duit toll for sure Rm 2.20 pegi-balik kalo ikut federal hiway...kalau ikut NPE kena la RM3.20 sehala...dua hala dah berapa...minyak aku buat seuvey kengkawan yang dok Shah Alam, journey dari Shah Alam ke Kg. Pandan seminggu RM 65 ke atas belanja petrolnya...ni dah naik mau seratus seminggu....sebulan dah RM400.00....dapat gaji mmg masyukkkkkk...tapi kena counter back dengan travelling expenses sebab commute everyday...haruskan aku mencari rumah baru di area tersebut???? hahahhahah...melalut dah ni...

ok la..terpanjang pulak entry yang ni....dah le kepala aku dah sakit + berat ni...rasa cam ostrich nak benam kepala dalam tanak, tonggekkan punggung then jalannnnnnn terus buat tak tau....hahahha...

6 comments:

Dong said...

100.94 ek...byk ek. tp yela..nk wat gane... nk tak nk kena pakai gak ..

mazz said...

tu la ita, nak wat cemana, bak kata laki aku, naik ke turun ke harga memang nak kena tuang jugak, just kenalah pakai dengan berhemah sket...hehehe

halen said...

uhhhh.. nasib baik laaa dh x keje kt shah alam. klu duk pikir psl minyak ni rasa nk naik beskal je pi keje. tp bagus jgk smlm ada cadangan potong elaun menteri.. elaun diaorg ntah paper elaun keraian laaa. nk berhibur tp guna duit rakyat..

Sue said...

betul aa mazz. pak2 menteri ni tau nk naikkn harga je.. cuba bagi dia drive sndiri.. isi myk sndiri.. makan sndiri.. sume sndiri2 bayar.. tengok sket gaji luak ke tak.. ni tak,da la sesen tak kuar, gaji basic je 10riban.. campur elaun sume.. tiap bulan masuk asb 20k. bole aa idup senang.. shoping kat harrods bagai.. (aku tak mampu beli harrods) muahahahhahha

mommysarah said...

keje kat s.alam? tolongler pertimbangkan masak2. dulu2 kita keje sana, bt.caves - s.alam. walopun gaji masyuk, tapi tak worthy. kalo hujan lagik hampeh, sampai kat umah around 9p.m.

tak sanggup..taksanggup..

mommysarah said...

keje kat s.alam? tolongler pertimbangkan masak2. dulu2 kita keje sana, bt.caves - s.alam. walopun gaji masyuk, tapi tak worthy. kalo hujan lagik hampeh, sampai kat umah around 9p.m.

tak sanggup..taksanggup..