Tuesday, June 24, 2008

Aku Kagum...

I was bloghopping this morning, and finally my eyes nailed at this page - viruspadu.fotopages.com. It's a story of how strong this young couple...berdepan dengan anak yang sakit dan akhirnya kembali ke rahmatullah. Aku baca FP ni sambil bercucuran air mata. Pedulik hapa ngan orang keliling ni. Aku imagine if i were in their shoes, camana ek? Then tetiba teringat kakak aku yang mana situasinya lebih kurang macam viruspadu nih, just kakak aku diberi peluang oleh Allah untuk bersama arwah anaknya lebih lama compared to them. Arwah hidup selama 2 tahun 3 bulan. Arwah anak buah aku lahir tak cukup bulan, which was at 6.5 month..lahir kat rumah then bawak gi ampang puteri. From there, transfered to NICU HKL...bermulalah kehidupan arwah sebagai penghuni NICU selama 5 bulan. Macam-macam operation. Ada wayar dari kepala terus ke pundi kencing dia. And mata dia jadik half-blind sebab oksigen telah mengembangkan urat mata. So, aku jadik peneman setia kakak aku bila buat check up kat HUKM. My sister was so strong despite of her not very healthy condition. Ingat lagi sambut raya kat hospital. My sister stillin her confinement period. Tapi arwah sangat-sangatlah cerdik. Dia tak boleh berjalan at 2 yeras old hanya boleh berkesot. Tu sekarang bila tengok anak buah aku -airin- tak merangkak but berkesot, abang ipar aku tu tetiba sebak, sebab teringat anak dia...

Hmm...tetiba je teringat kat arwah, sebab lepas SPM aku tak keje and everyday aku with my parents akan pegi Ampang umah my sis main-main ngan arwah ni. Dia very-very manja and like to be pampered. Masa arwah pergi mengadap Ilahi, semua doktor-doktor especially doktor pakar dia & all the nurses yang pernah jaga dia menangis semahu-mahunya. Ada yang tak percaya & bergegas turun ke ER nak tengok sendiri..My late nephew diambil nyawanya di Emergency Room HUKM, sebab-sebab yang tercatit dalam sijil kematiannya ialah - severe acute pneumonia. Sedangkan sebelum ni dia tak penah ada or been attacked by pneumonia. Mak aku cakap itu hanya penyebab, tapi tak pe, kalau dia ada dah darjah 5. Lagi satu dia akan jadik special kids, and aku takut tak de orang nak kawan dengan dia and he will be left lonely. Sian dia...ada hikmah dia dijemput Allah semuda itu. Yang paling aku ralat ialah aku hanya dapat tahu anak buah aku meninggal bila dia dah selesai dikebumikan sebab aku tergerak hati nak kol umah mak petang tu. It was at 6.30pm camtu. Aku kol umah then one of my father's relative bagitau "Eh mazz kat mana? Stesen bas?" I was like "Ha, bas? Mana ada nak balik"..Then he replied "Eh tak tau ke anak kak Siti, Amsyar, meninggal pagi tadi..."..aku terpempan depan public phone block H04 (ni bebudak KTF tau le)terus menangis then malam tu jugak aku balik. Aku ralat sebab jadi orang terakhir yang dapat tau then semua dah selesai. Aku tak dapat tengok muka arwah buat kali terakhir. Sebab apa aku dapat tau lambat?? Camana nak bagitau, tak de handphone time tu, masa tu hp kan benda yang mahal and tak semua orang ada, then because of that sekarang aku tak leh idup tanpa handphone..takut tertinggal any important & urgent news lagi..tak sanggup wooo...

Mood aku skrg ni - sedih.....& teringat how Alesha Abriza(anak viruspadu) & Muhammad Amami Amsyar (my nephew) fight for their lives...

4 comments:

syahnana said...

mazz....i'm cying.... :(
mmm n i pon dah baca tentang vp tuh...beberapa bulan yg dulu...
i tak sanggup baca sekali harung...beh kuang 3 4 kali gaks la...
n every time i baca pasal vp...i'll cry...
huhuhuuh tak tau ler kalo jadi kat diri sendrik mcm maner....
al-fatihah buat mereka yg sudah tiada....

isz_3707 said...

ha ah, i follow masa arwah alesha ada lg..and sampai skang dgn si nisa comei..how about ur sis? dia dah ada pengganti (wpun xmungkin sama)?

xpela..atleast alesha and amsyar jd penjamin pd parents dia kat SANA kelak..

amin..

(mazz, aku yg miscarriage pun dah sedih lgkan yg dah lahir :(..ko sajek jek nak bg mood aku sedey arini..uwaaaaaaaaaaaaa)

Sue said...

sedih, kan? masa aku baca dulu arwah alesha ade lagi. aku just.. 'mmah?? zaimah??' aku carik2 pic dia then konfemm.. she was my fren masa skolah dulu.. sedih..

mazzuana said...

nana-sedih sgt kan..
iszan- aku membuatkan ko shedih??? sowi..nway my sis dah ada pengganti arwah amsyar 2 tahun lepas dia meninggal..
sue-mmah tu kawan sekolah ko, tapi sedih sgt la citer dia..aku pun cam nana baca 3-4 kali baru abesss..tak sampai ati..