Monday, April 12, 2010

Steamboat anyone?

Yes,we had steamboat for our dinner last night. before that, ada story mory sebelum benda-benda yang terkorban dalam air panas menggelegak tu selamat sampai umah.

Pegi beli barang-barang frozen tu kat carrefour taman putra ampang. Ada dua plastik and aku yang Q untuk bayar. One plastik cashier tu letak air botol ngan kotak cupcake adam. Another plastic all the frozens. Aku pun amek plastik and blah la kan dah bayo apa tunggu lagi. Sempat singgah beli ice blended super sedap and murah.

it was raining like cats and dogs outside. So terus balik umah. Sampai umah masukkan barng-barang dalam sinki and i wanted to transfer all teh frozens into a large bowl. Alih=alih kuarkan dalam plastik ada air ngan kotak kek je, mana barang makan nih? En. Rais [ulak baru je masuk bilik air nak berbisnes. Aku ketuk pintu macam nak pecah ok, panik mana barang makannya. Ni mesti tertinggal kat kaunter sebab masa cashier masukkan dalam seperate bag aku dah terdetik dalam hati nak tegur suruh masukkan all inside one plastic, tapi malas la...let her do her job. Nak tak nak aku tukar baju semua kena patah balik ke carrefour. Nasib baik 5 minit je. And buadak kaunter tu simpan lagi barang aku tuh. Lega....

Prepare kuah kacang and kuah kicap for cicah-cicah. Siap semua aku ngan adam mandi. Then mula keluarkan periuk, tuang air, letak perencah sup and sup bunjut, didihkan....Adam kata dia masak..kacau-kacau jadi kecah tempat tu. Kitorang steamboating kat balcony umah...feeling angin luar yang tak berapa nak berangin...So, makan-makan sapai dalam kul 8.45 kot...tak larat aku nak makan banyak-banyak...dok luar berangin pun aku berpeluh-peluh macam hapa je...kuat berpeluh la sekarang ni...napa ntah...And alhamdulillah kenyang....My family memang suka makan steamboat ni...selalunya aku ngan en rais pegi makan kat satu budak open table depan ampang park...kuah kacang dia superb. En rais hantu kuah kacang ok..dari bercinta, kawen, mengandung, beranak, anak dah 3 tahun..budak meniaga tu still kat situ...

Barang frozen tu ada lagi...simpan dalam peti ais. nest week ke boleh buat lagi...aktiviti hujung minggu. Kuah kacang pun banyak lagi. Aku frozenkan jugak...malam ni plan nak makan cekodok je..cicah kuah kacang...



3 comments:

Nurul Aznil said...

Salam,

seronoknya. tak pernah try lagi. tapi berdua tak seronok. nanti-nanti Eiman dah besar baru seronok, berebut-rebut...

mazzuana said...

Aznil : Memang berebut rebut la...sambil berebut bertempik sekali...:)

~Zila Zul~ said...

ala, comelnya. one happy family la... bila la aku dpt one happy family dgn laki ni.. :(