Tuesday, September 2, 2008

Malang Tidak Berbau...

Kalau la malang tuberbau maka tak de kejelah dokter-dokter, nurse-nurse kat spital...mekanik-mekanik kat bengkel, bapak-bapak polisi, bapak-bapak bomba dan sebagainya...

kalau malang tu berbau takkan aku pegi Giant Taman Permata hari sabtu arituh, baik aku straight balik umah dan berehat-rehat menggolekkan diri atas tilam depan TV...

Alkisah....gi umah Ma (my MIL) tengah hari sabtu sebab nak kena jadik food tester kat caterer utnuk my BIL's wedding this coming November...So, browse newspaper then captured one advert from Giant stated that Huggies Dry Comfort from RM50.99 reduced to RM36...wahhhhh diapers adam tak beli pun lagik, memang nak tgk kat giant pun...tapi mula pukul 7 sampai 12 malam...maka pukul 7 tu kitorang pun keluar la semata-mata nak dapatkan huggies tu....Sampai Giant masuk basement parking, abang nak cuci keta, so letak je la kat car wash kat basement tu...Kitorang pun dengan lalalala nya naik ke giant....Sekali tu tgk rak huggies dah kosong, aku tanya SA, ada lagi tak huggies tu diorang pun carik-carik & turunkan dari stor...lama giler aku tunggu ada lebih setengah jam...abang pegi carik groceries lain..so dah membeli-membelah & koyak purse aku dibuatnya (huh barang-barang dah mahhhhal melampau la skrg nih) nak chow ke lif...sekali orang car wash kol.."Tulun sikalang amek lu punya keleta..wa mau tutup ini car wash la!"...hahahah giler sampai nak tutup dah car wash dia...ala rilek la apek baru kul 8.15...aku turun then suruh abang tunggu kat tepi lif jek, maklumle takkan nak tawaf parking dengan 2 troli yang padat??? Sampai kat keta apek tu kata keta aku tak leh start, aku tak caya la...dia start depan aku memang betul ada sign battery..huh hampa & surprise sungguh, tahun lepas baru jek ganti bateri...and abangbaru check air battery last 2 days...aku pun panggil abang..betul la...cina car wash tu tolong jumperkan dengan harapan boleh la nak idup kejap for our journey back to Ampang, dah jumper tak leh start jugak..try several time tak leh gaksss....Tak leh jadik aku kol adik aku, Apis...

Dah confirm tak leh start, adik aku datang rescue dari Cheras...tunggu punya tunggu dia sampai kul 9.15 camtu...Sementara tunggu dia sampai lepak kat KFC jap, isi perut...tapi Adam nakal tahap cipan sampai abang hangin, dia tak nak dipegang nak lari ke hulu ke hilir sesuka hati dia, nasib baik tak jatuh tangga...dah hangin ngan adam, kitorang keluar gi tunggu Apis...dia sampai terus tarik jumper, jump lagi skeali...lama la session jump yang ni...tapi tak leh idup jugak...try jump sampai dekat sejam..lelama tak leh gak, adik aku amek bateri keta dia masuk kat keta aku then biar idup, then dia amek balik bateri tu masuk bali keta dia...dia try la ronda seround dua sampai Klang Gate nak recharge bateri tu...sampai giant matikan balik, terus tak leh idup dahhh....aaaarrggghhhh aku dah basah peluh-peluh kejar adam yang ngamuk tak tau pesal..ulang proses alih bateri then dia bawak keta aku, aku bawak keta dia follow sampai umah aku. Sah la aku kena beli bateri lain. Huhuuu baru habis RM450 beli groceries, kena keluar lagi RM200 beli bateri pulak..nak nangis kenang duit aku mengalir macam air...

Ahad abang pepagi instruct aku pegi umah mak naik keta kakak aku, dia naik moto. Keta still tak leh start. So, by 3pm, settle siap semua. keta aku dah diberi nyawa baru. Selepas menelan duit haku! Huh, tak leh tengok tuan dia banyak duit sket...

Plan ahad nak gi birthday Lyssa. Dah beli adiah semua dah...punya la semangat..dah jadik camni kena la cancel unless keta siap cepat. Kul 3 camtu dah ok, tapi party lyssa from 12-3 o'clock. Kitorang just drop by anta adiah lyssa jek kat pintu gate depan guard...

Lepas tu ingat nak gi umah Ma, tapi tukat plan gi Low Yatt ngan Pavillion. Kat Low Yatt survey phone and gadgets dan tak semena-mena (cewah, tak semena-mena konon, dah rancang pun!)aku tergoda ngan SA Sony ericsson dan terbeli phone ni :





Habis la lagi duit aku...wahahahahha..takpe, government dapat bonus, even aku baru diorang prorate dapat la balik duit yang aku keluar untuk phone nih...Aku dah tawar hati nak beli phone sebab mengenangkan duit aku yang dah kena keluar beli bateri tu..tapi temptation towards the phone sungguh kuat..aku tewas juga..huahahha

Singgah pavillion nak abiskan voucher Parkson yang menang aritu, tapi abang tak de idea nak beli apa, aku suruh beli Ralph Lauren Polo Shirts jek, tambah duit sket tapi dia tak nak...tak pe, ada chance nak gi shopping situ lagik....

Sekian lah saja jung minggu ku yang sungguh tragis. Despite of the tragic, ada gak benda yang buat aku happy separuh (menaning that happy dapat phone baru tapi sedih duit aku dah menyusut!)...tak pe la...nak wat cemana, nasib badan.

Nasib gak tak kong bateri masa aku kat UiTM ke, aku berenti top up tuoch n go thent ak leh start balik keta ke...lagi teruk kalo camtu...alhamdulillah Allah bagi ujian kat tempat yang terlindung & agak selesa(ye le, basement parking ko ingat kecik??) even panas (saper suruh tak pegi naik kat Giant dok dalam air cond???)dan bateri aku kong di saat aku dikurniakan rezeki yang lebih..kalau time tak de duit cemana???
Memang tiap ujian dan dugaan yang tuhan beri tu ada hikmahnya dan ada sebabnya...

4 comments:

kirana said...

malang tu dah berbau duit bonus.. :)

noniey alias said...

takpe mazz. duit boleh ada balik. at least leh lepas tensen pasal bateri tuh.

btw, SE tu cun ah...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

lah sampai cam tu skalie jadi ... tak per sabar yer .. benda2 cam gini tak djangka ..

megadragz said...

brp rege beli P1i tu?