Friday, July 4, 2008

Tak De Tajuk

Esok nak pegi jumpa Jiji (credit to her coz she forward my resume to her KP), atas jasa baik dia, aku akan dapat lecture notes untuk subjek Construction Technology 6 (aku terbayang muka Pak Amin & sengih En. Saidin-ni budak QS UTM musti kenal) , eventhough untuk sub-topic which are Cofferdam & Caisson...pastu untuk subjek Building Services 2(legacy Saidin lagi), she is the one who teach that subject. Kira aku kongsi subjek ngan dia la nih. Tapi berkarat la nak refresh memory balik pasal electrical supply for industrial & housing....transformer semua tu..At least aku amek nota awal boleh la aku review dulu lecture notes tu then recall sket-sket. Untuk subjek lain aku kena be friendly ngan lecturer-lecturer yang ngajar subjek ni before. So, aku akan inherit notes from them. Menurut sumber risikan dalaman, lecturer2 tu semua young lecturer cam aku (READ:Young okeh)or maybe TPM (Tenaga Pengajar Muda), so senang sikit nak buat kawan.

AKu sebenarnya happy bila dah resign but at the same time takut sebab nak kena develop new network a.k.a new friends, make used ngan new environment which orang akan sentiasa tanya "Lecturer baru ke???" and me will answer "Yes" with fake broad smile....Bosannya nak melalui semua tu. Takut bila pikir can i survive all these challenges? Aku dulu dok kutuk-kutuk lecturer yang bosan tahap cipan bila ngajar & ntah hapa-hapa yang dia bebelkan kat lecture hall + aku tak paham sepatah haremmmmm diagram yang dia lukis...now, am i going to be like that? Am i that boring? Can my students understand everything i lectured? aiyakkk...aku takut ungkapan "what u give u get back" kena kat batang idung aku je..suka gelak kat former lecturer nanti aku kena gelak pulak...terbayang student dok ngumpat-ngumpat aku, bila aku lalu nanti diorang kata " Tu la Puan Mazzuana yang ngajar ntah hapa aku tak paham, kelas dia boring sehhh"...ala takutnya...

Kalau aku listkan subjek-subjek yang aku kena ajar ngan sub-topic nya mesti korang kata apa ke jadahnya benda-benda ini . Aku yang memang belajar & keje ngan benda-benda nih laaaaagi la ternganga-nganga. Kepada kengkawan QS ku yang baik hati, silalah derma nota-nota anda mahupun buku-buku yang maha tebal tu untuk ku xerox kan...marilah kita bersama-sama memajukan anak bangsa...Cewah!

4 comments:

nanako said...

mazz.. good luck with ur new job... tu la kan masa study dulu2 kalau lecturer tak best mesti kena komen :D kite pon tak dpt bygkan kalau menjadi lecturer...
anyway.. u can do it..

mazzuana said...

Thanks Nana, hopefully everything smoothly sailing for me.

enina said...

mazz, u ngajar kat utm kl gak ke? hehehehe boleh la kita berjumpa nanti.. i dah pernah ngajar dah dulu masa i tgh kerja, part time gak.. dah pernah kena komen dari student.. hehe.. tapi nak buat cemana, kali ni harap jgn la kena komen lagi :P

Azury said...

Kau mmg sangat sesuai jadik lecturer! Kalau ada anak2 murid yg mulut cabul tu, kau lesing je! ;p

Anyway, good luck mazz. Kemsalam kat jiji.