Monday, August 25, 2008

Meh aku sambung..

nak citer kisah entry kat blog iszan ni ha...

I'm Sick Of This Kind Of Question


macam aku skang ni pun mengalami dilemma yang sama, last week pegi fami day abang pun lebih 5 kali aku ditanya soklan-soklan nih...Aku senyum jek, dalam hati panassss....tapi malas nak spoil the mood of the day aku malas nak pikir..

Tapi kan, diorang yang tanya ni macam tak de perasaan jek kan? Yang paling kalakar aku jawab apa tau, sambil tunjuk perut muncit en. Rais aku cakap, tu dalam perut dia sorang lagi, tunggu-tunggu tak keluar pun...lama dah ni...

Kalau kta umah mak aku, diorang tanya aku jawab apa tau...ehh tanya-tanya ni ingat senang nak beranak ke? ingat cam batuk sekali berdehem-dehem dah keluar budaknya???? apa la...

Dulu kat opis lama aku ada jugak sorang kakak ni yang suka tanya bila aku nak ada baby, kebetulan pulak dia ngandung her 3rd baby after more than 6 years tak preggy...aku pulak masa tu baru la kawen kan...buat aku berdesing telinga...Frankly speaking masa baru kawen memang aku plan la, tak mo baby dalam masa terdekat, sebab nak stabilkan ekonomi laki-bini dulu...so, kao org tanya aku jawab nantila dulu...sampai la satu hari aku baru lepas sembahyang zohor, kakak ni tanya aku soklan cepumas itu...aku jawab la, nanti dulu, tgh nak stabilkan ekonomi, nanti kalau ada anak tak nak la tak dapat bagi apa yang dia nak, yang orang lain ada, tapikita mampu tengok je tak mampu belikan...terus jek dia fire aku..."Eh, tak baik cakap camtu, setiap anak ada rezekinya"...typical statement...terus jek aku spontaneous jawab apa tau " ha ah ye la memang setiap anak ada rezeki masing-masing, tapi kalau bukan kita as a parent yang kena gali rezeki tu mana nak datang kak oiii??? mana ada rezeki datang bergolek???"...terus aku chow keluar dari surau...hangin aku, lantak le kalo dia terasa ke hapa ke....

Pastu sorang lagi makcik ni, kalo kita single dia sibuk tanya bila nak kawen,dah kawen sibuk tanya bila nak beranak, dah beranak sibuk tanya bila nak menambah....ntah hapa-hapa..sekali tu dia sibuk taya sorang colleague aku, colleague aku tu cakap apa tau??? eh, yang sibuk tanya ni, *tut* tu bila nak beranak???? (tut tu refers as nama orang yang sibuk tu la yer).....terkedu member jap, bukan nak kurang ajar, tapi kita ni manusia ada limit sabarnya...tu kes dah ilang sabar la tu...sebab orang yang bertanya tu sebok jaga perut orang bila nak buncit sedangkan dia memang tak penah buncit pun.....menggelabah jek...

Lagi satu statment yang aku paling menyampah ialah : Huh, badan ko naik ek lepas beranak ni...Gemuk la ko...Aku tak kenal ko dah, lain benor, kemain tembam lagi lepas kawen nih...Yang ni aku jawab : Eh kang aku kurus korang kata makan hati pulak, ni gemuk aku senang hati la tu....Paling koman aku jawab-jawapan agak kurang ajar la - Ada aku mintak duit korang beli makanan ke????

Hahahah udah ler, malas nak nyambung lagi, just nak pesan kat sesaper yang suka menanya soklan bonus nih....tanya dalam hati udah le, jangan ingat orang senyum-senyum tu oran tak de perasaan, tak terasa ngan apa yang ditanya..nanti bila diri sendiri kena tanya pandai pulak kecik ati...so jangan buat kat orang lain kalo tak nak orang lain buat kat kita yer....peace! No War!

6 comments:

isz_3707 said...

susah kan mazz, dulu xde anak tya bila nak ada anak, dah ada sorg tanya bila nak ada 2, dah 2 bila nak 3..eiii

mazz, u igt x citer i bsalin kat mybayi? xkan la i nak explain setiap kali org tya kan? org lain pregnant sng, branak sng bley la ckp, i azab kemain, klau ckp pun diorg buat muka mcm i ni lembik sgt xtahan sakit..lecehhhhh

sudahnyer, mkn ati je la..nak buat xkisah pun, luaran bley la, hati kita diorg xtau..

hubby pun xde nak ckp pape, org lain melebih..

sekian luahan perasaan dr i..hahahahahahahahah

mazzuana said...

tak pe, i dengar keluhan hari u...sebab i pun malas nak citer azab post-natal...diorang tak kena so tak paham la...tak pe, kita serupa....

iloveme said...

U GO MAZZ....aku suka jawapan ko...selagi bleh laser ko laser nyah depa tuh semua sampai habis peluru laser ko....kerja kan mereka...wakakakakaa...aku sukerrrrrr..... U GO GIRL.....opsss.... silap....U GO MOMMA....hiks

VersedAnggerik said...

Alah Dik,

Orang memangnya nyebuk. Time blum kawen, sebuk tanya bile nak kawen? Ada diorang tolong ulur belanja kawen?

Bila dah kawen, semua sebuk tanya bila nak dapat anak? Bila dapat anak, ada diorang tolong beli susu dgn pampers?

Bila dah ada anak, semua sebuk tanya, bila nak tambah lagi? Bila bertambah, ada diorang buka akaun SSPN untuk plajaran anak kita?

Moral of the story is: Orang pandai nak tanya jer. Yang kena plan btul2, ialah kita dik!

Pikir btul2 dalam semua hal. Jgn bagi orang pressure U to do something yang U tak mau buat!

enina said...

hehe..takyah pressure la mazz kalau orang tanya2 tu.. kadang2 bukan apa orang yg tanya ni.. saje nak start conversation.. macam i pun kekadang terlepas gak cakap kat member yg belum kawin "bila nak kawin" tapi bukan maksud nak merendah2kan whatever..cuma saje nak bukak topik sembang.. or kadang2 kita nak gak tau citer pasal dia.. pas dah kawin ni plak topik biasa ialah beranak beranak beranak.. hehe.. leks la ye mazz.. maafkan lah mereka ittew.. :)

mazzuana said...

famy : hahahha aku memangs suka laser orang, tapi bertempat ler..

versedanggerik : masa awal2 dulu pressure gak tapi skrg dah lali...huhu

nina: mereka2 dimaafkan, tang soal kawen tak tensen, tapi tang soal anak tu ada sedikit tensen la dulu..skrg tidak lagi..heheh