Monday, May 12, 2008

A Trip To Zoo Negara!

Yesterday we went to Zoo Negara courtesy of babah. Hehehe. We arrived there at 11am and just on time for animal show. First we saw macaque..a few species of macaque, got Siamang, Jambul Putih , Bontot Merah...heheheh..then we arrive at the amphitheater and it's time for the hornbill show. Adam was mesmerized by the sea lion and the big white eagle...He kept repeating ooohhhh ohhhh ummmmm sound and point his fingers to the animals, smiling and even clapping. After that, we saw all the giant arowana, pachu and other fishes in the big tank. There i realized that Adam is so into the fish. He refused to walk and wanted to stay in front of the glass looking at the fish. After paksa-paksa and screaming session, we enter the Tengku Abdul Rahman Aquarium. Not so many fish inside this aquarium but it's still ok.

Adam baru bangun tido...

The Animal Show

After that, mama feels like to drag my feet coz penat seh...maklumle, badan sihat kan, nak bawak pun susah...hehehe. Adam saw playground and in a second he was there already. Aiyaaa ini budak freely cross the street (luckily no vehicles allowed here)nak main slide rupanya....we missed 2 train just to let Adam enjoy the playround. In the train we saw Giraffe, Elephant. Kat kandang elephant ni kan ada jual animal food which were sugar cane and amende ntah satu lagi. Ada ke satu mak budak ni ngan anak dia la, dah hulur-hulur kat elephant tu bila je trunk dia nak capai tebu tu dia alih pegi tempat lain...3-4 kali dia trick ellie tu tau...sian aku tgk..dah le longkang beso nak gile depan tu, susah payah ellie tu jalan tau..jahat diorang ni!
Adam with mama, i like this pix...

Adam feed the Deer

White Rhinos...berdebu je kan, memula aku ingat batu besar!!

Then sampai kat tempat Rusa. We bought a packet of sliced carrot to feed the Deer. Ada macam-macam deer kat sini tapi paling kebulur aku tengok ialah Hog Deer. Habis semua orang bagi makanan dia rembat. May be due to his size which was bigger than others then he managed to grab carrots at the edge of their kandang..yang lain smaller and the wall is so high how could they eat unless we throw the carrot inside...Adam fed the deer and god he's so brave...without babah's help he fed them happily..Adam nangis-nangis nak bagi makan lagi, udah-udah le tu nak oiii, banyak lagi tempat nak pegi nih..Then sampai kat tempat Lion, kurus-kurus la lion tu..sian jek..nampak lembik ngan ngaum pun tak larat...hikhikhik, sebelah tu kandang Harimau Malaya...uihhh besornyer Pak Belang, aku terbayang je camana la orang yang kena baham ngan rimau tu kan...masti tak leh nak fight sebab besor betul la pak belang nih..Abis tgk tu kitorang tengok Ancale..ni sejenis lembu tapi macam lembu matador naik tu...bukan Bison sebab bison muka dia cam kemek tapi ni ala-ala hensem gitu, bunyik dia cam harimau jek, dari jauh aku ingat rimau yang bunyik, sekali tu menatang ni rupanya...Then we enter the Savannah walk. Kat sini la jumpa white rhinos, zebra, antelope, giraffe, ostrich dilepaskan bebas but still in their caged area la...aku pulak yang rasa berabuk tengok white rhinos tu bercampuk-campuk ngan debu..hehehhe..sampai sini my feet blistered. Hadoi...kasut nih dah pakai 5-6 kali dah...tapi melecet gak..leceh betul...Sampai kat Ape Sanctuary aku dah memang flat betul la nih, buah betis rasa nak tercabut dah..ramai orang picnic kat sini...kitorang pun bukak bekal sandwich yang aku buat, Adam makan snack jer sebab dia memang tak suka roti...sian anak aku...minum susu pun tak nak sebab busy wandering around..Lepas je makan-makan, took a photo of very clever orang utan, nampak kamera je dia terus pose tau..kelakar..kitorang turun bawah balik tunggu train. Ingat nak pegi tgk animal show yang pukul 3 since we arrived when it's half way started kan tadi...tapi aku dah tak larat. Nak jaga Adam main playgroud pun dah tak larat nak hangkat kaki....
Ostrich

The Clever Orang Utan

Sibuk nak main slide

Budak Notty tgk animal show


So, kesian kat abang, dia nak tgk animal show tu sebenarnya tapi bini dia yang montel ni dah tak larat nak wat cemana kan???? balik je la...

Balik tu singgah Restoran Haji Tapah tapau makanan. Sampai umah Adam dah tertido dalam keta lagi....aku ngan abang lunch then satu family tido ngan jayanya....Adam bangun dekat pukul 7 aku bangun 6.15ptg camtu...hahahahhaha hilang letih dapat tido...So, next month tak tau lagi nak pegi mana. Babah tengah carik-carik tempat best la kot...hehehehhe

2 comments:

okinokiyo said...

mazz aku pun xtau bila nak gi zoo ni..sbb nasya ni tgk bird pun jakun teramat..haha

mazz said...

pegi la, pegi la..walaupun smelly ya amatttt, tapi happy tgk anak ala-ala jakun gitu...hahaha