Friday, May 23, 2008

Meh aku update pasal Adam la...release tension sikit mengenangkan anak bujangku itu...
Adam sekarang ni ada masalah makan. Dia tak mo makan sangat and tido nonggeng which are signs of CACING....i doubt whether at Adam's age dah boleh makan ubat cacing ke blom...my good fren dah bagi kat her daughter and after a conversation with her, i decided to give Adam ubat cacing balik keje kang...Today tido umah mak coz my dearie hubby banyakkkkkkk keje and balik lambat..

Adam sekarang pandai merajuk. Kalau dia merajuk dia akan menonggeng tundukkan muka kat lantai..pastu kalau nak something yang kita tak kasik or rampas dari dia, dia akan duduk dan meronta-rontakan kakinya yang chubby itu, sambil mulut riuh jerit-jerit sampai kita bagi...learn a few new vocab like Flower, Aeroplane, Shoes and he can understand simple sentences like go and take u'r shoe, sit down, put on and take out your shoe.... Dia dah pandai pegang botol susu sendiri tapi bukan automatically pegang, kita kena suruh baru dia pegang...Suka membuli orang tak kira yang besar or kecik dari dia...anak-anak buah aku yang kira sebaya Adam tapi saiz kecik la dari adam, sedap je dia buli...tengah jalan elok-elok boleh dia buat corner lipat pegi pukul bebudak tu dulu...pastu gelak-gelak buat dek...dia dah separa berlari sekarang ni...dah pandai lari sambil tendang bola walaupun dia lari macam mr. bean lari lagaknya...Dah pandai tengok kartun and respons bila tengok action kartun-kartun itu..Apa lagi ek...kalau bab sepah menyepah macam biasala kan, bebudak baya dia memang panadi bab-bab ni...

Hahaha yang ni aku suka...bab GIGI...adam dah ada 6 batang gigi, 4 atas 2 bawah, tapi yang bawah tu nak keluar lagi 2 batang which means jadik 8 la gigi dia...Aku dah belikan berus gigi dia brand Pigeon memang special untuk baby-baby/toddler yang ada maximum 12 batang gigi...so far ok la, he enjoys it..

Dulu kan dia tak nak sangat kat aku, sekarang ni pun still tak nak sangat tapi ada good progress la...kalau aku bangun dari tempat main-main dia, dia nangis la nak ikut ..and sekarang paling susah nak kena sorok-sorok bila kitorang nak keluar pegi keje...kalau dia nampak dia akan lari kejar naik anak tangga sampai tepi jalan nak ikut...

Aku rekodkan progress tumbesaran adam dalam blog ni bukan nyer nak show off ke apa ye puan-puan, ia nya lebih pada catatan peribadi aku dan passion towards being a first time mommy...everything happen is a new achievement and discovery for me...so sesapa yang suka sila baca, yang tak suka nak baca nak komen pun silakan....saya tak marah..saya baik tau...huahahahhah

4 comments:

ismahani@ibu said...

suka baca blog u. best sebenarnya kita tulis perkembangn baby ni kan. kem salam kt baby cute tu ye..

kirana said...

mazz,ku baru tahu kalo nonggeng tu cacing ek....nk perati aiman nonggeng ke tak hihihi..

tapi saye rasa kan..budak2 age ni mmg kurang makan kot..sbb derang byk nak main jer...cuba la try bg vitamin c ke apa2 la tuk tmbah selera

mazzuana said...

ismahani :thanks drop by kat blog i. Mmg best pun tulis pasal baby kan..sentiasa teruja..

Ana: Dah tanya doktor lain semalam, dia kata boleh je kalo nak bagi ubat cacing tapi sukatan tak full la. Kalo vit.C nak bagi brand hape yang bagus???

nang said...

kita x penah jumpa tp nang rasa cam kita dah jadi kawan rapat.. sbb nang suka sgt baca blog mazz.. mazz suka update blog, tu yg best tu.. hihihiihi

lg satu, klau cite bab perkembangan anak² memang sgt teruja... ye lah 1st time jadi mama.. heehehe