Monday, May 17, 2010

Hmmm....fikir-fikirkan..

I read this at one of my fren at SABKL...

Ada jugak aku pernah terfikir nak melabur dalam Public Gold...kalau macam tu jenisnya consider yang mana satu eh? Bila nak invest tu memang tak nampak la emasnya...so camana?

Baca yer..kalau nak tau lebih go to the link provided..

HARAM DAN BATAL - jika emas belum atau tidak diterima serta merta ketika membuat akaun pelaburan emas itu.
HARAM DAN BATAL - jika emas itu belum ada didalam pemilikan pihak bank dan hanya akan dibeli daripada pihak ketiga dlm majlis transaksi yg berasingan.

HALAL DAN SAH jika:
1. Bank memiliki emas yg dijual semasa menjual.
2. Bank memberikan bukti dan hak tasarruf kpd pelanggan sama ada dlm bentuk fizikal emas atau dlm bentuk sijil hak ke atas sejumlah emas yg telah dibeli, yg mana sijil itu melayakkan pelanggan itu menuntut emasnya secara fizikal pada bila2 masa yg dikehendakinya.

http://www.zaharuddin.net/content/view/764/100/

Kalau camni rasanya baik beli dinar emas tu je ek?

1 comment:

kirana said...

yer...
yg emas fizikalleh nampak pegang

kalau buku pelaburan tu..takut kite beli harga mcm beli saham tu jer