Monday, October 22, 2007

Sehari Sebelum Raya

A day before raya aku dah start cuti..cuti free coz opis tutup. So hari tu adalah hari penat sedunia di mana aku kena tolong mak masak2. Hari bermula dengan aku kena ikut gi pasar pudu yang sesak bangat tu..beli ayam, daging,perut, sayur, bla bla bla..rasa nak roboh tangan aku ni mengangkut semua benda tu..balik umah tolong siang ayam (ada ke penjual ayam tu punya la pemalas nak siang, dia potong 4 je ayam2 tu, dah le tu tak posa lak tu!..lepas siang ayam, basuh2, then rebus (maklum le ayam tua..)..pastu tolong blend2 pulak...proses memasak itu start kul 12 tgh sampai le dekat2 buka posa..

Hahahah ni ada satu cerita yang geram tapi kelako...pasal baju raya kitorang..aku & kakak2 ku itu hantar baju raya dari awal bulan 7 lagi..pastu tailor tu mengambil kesempatan sempena kitorang tak balik kampung, dia bagi 2 days before raya..kakak aku pun bersemangat la pegi amek baju2 itu..sekali bila dia bawak balik umah bagi kat kitorang alamak aaiii...ntah hapa2...ada ke:

1. Baju aku kat tangan ujung dia tak kelim..dia terus jahit tepi halus cam kat tepi tudung tu...aku tanya apsal dia kata fesyen! Hangguk dia fesyen, bila aku paksa cakap kenapa baru dia ngaku terpotong PENDEK! gerammm....terpaksa la bersengkang mata jahit manik kat ujung tangan tu..lagi satu kain aku, aku buat kain belah nampak kaki, fine dia buat camtu, tapi kain aku tu opel kena lining, opelnyer belah tapi lining nyer tak belah...tak bercamtum pun opel ngan lining nyer...camana aku nak jalan???? bengong je kan...

2. Baju kakak aku pun opel gak..dia punye la belagak konon baju dia okay, sekali tu bila belek punya belek, belah depan ok..bahagian belakang baju opel dia terbalik da! batunyer kat dalam..boleh gitu??? bila try kain pulak langkah dah macam oshin...kecik! aku dah gelak golek2 ngan kakak-kakak aku lagi 2 orang tu...hahahahah hihihihi huhuhuu

3. Kakak aku yang ke 2 ngan ke 3 badan lebih kurang sama tapi sorang tinggi sorang pendek, yang pendek tu badan dia kembang 2 inci camtu...apa yang jadi??? baju si pendek ikut ukuran si panjang, yang panjang ikut ukuran si pendek...hahahhah, kelaka betul..camana nak pakai, yang panjang pakai baju jadik pendek, yang pendek pakai baju jadik pjg...dah la tu, kain baju2 tu tak ikut ukuran, aku pakai pun boleh lipat kiri kanan...ikut ukuran benggali mana ntah...hancur!

4. Tailor tu bagi baju kakak aku yang no 2 betul macam kain yang dia bagi, tapi kain utk baju tu ntah sapa-sapa punya...ada ke baju kaler ungu, kain kaler maroon??? akai tarak! bila mintak carik jugak kain tu, dia boleh kata ada kat celah2 kotak tempat dia jahit la kot, sebab baru pindah rumah..pastu boleh gelak2...bengong!

Last2 kitorang kumpul semua baju2 tu, anta balik suruh repair...kakak aku dengan kuasa vetonya suruh siapkan hari jumaat pukul 8 pagi! nasib baik siap...

baju2 yang lain especially baju hubby ngan adam ok..cantik!

Malam raya gi anta dobi semua baju2 raya adik-beradik aku kat satu kedai dobi cina ni, baik betul la dia..tutup kedai kul 12 malam, sebab nak tolong gosokkan baju2 kitorang...sampai ke baju adam aku hantar gosok..heheh punya pemalas..bukan sebab apa, kitorang nak gi shopping kat jalan TAR malam tu...pegi dalam kul 9 camtu, singgah sogo beli pencuci muka Biotherm aku & kakak ku...pastu baru round carik tudung..dapat la murah2 tudung...heheh kitorang jalan dah macam ketam dah kat jalan TAR, punya la ramai umat...ujan renyai2 pulak tu..

Balik jalan TAR dah kul 11.15 camtu,baru teringat dobi tak amek lagi...memecut balik nasib baik sampai kul 11.30 camtu...uncle tu dah tersenyum simpol tunggu kitorang..so bayar terus balik...aaa penat! hari tu aku tak balik ampang dah, terus tido Cheras umah mak sebab esok hubby aku tak yah rush bangun pepagi buta nak kejar semayang raya!

2 comments:

okinokiyo said...

mazz, aku ketawa terbahak2 baca citer ko.pasal baju raya korang.tailor tu melayu ke cina?lawakKIng betul la.nasib baik ko amik awal.leh la suh repair2..
thn depan pun aku nak suh dobi jek iron.sbb aku thn ni iron sendiri.masak betul..dok depan iron board tu..

mazzuana said...

hihihi, aku ketawa mmg dah menonggeng dah...mmg kelaka...tapi paling kesian kakak aku le...aku cakap ko tak yah melangkah, ko jalan je melompat-lompat cam hantu cina tu...